5 Ağustos 2011 Cuma

Baştan Çıkarıcı Muffinler


Baştan Çıkarıcı Muffinler

by Deli Anne on 05/08/2011
Bilenler bilir; katana yaşına rağmen, iki çocuğuna rağmen, yemeğe pek çok düşkün kocaya rağmen yemek yapmayı, mutfakla hasbihali sevememiş bir kadınım ben. Sadece sevmemek fiiliyle, durumumu basite indirgememek doğru mu bilmiyorum, belki bu konuda derin psikanalizlere ihtiyaç vardır, onu da bilmiyorum. Ama bildiğim; haleti ruhiyeme en iyi yaklaşımın; ilgisizlik, hissizlik ve bunların getirdiği beceriksizlik olduğudur. Bir de içinden çıkamadığım şu kısır döngü;  sevmediğimden mi beceremem yoksa beceremediğimden mi sevemem?  Kısır döngünün şekli şemali de çok mühim değil esasında, aslolan; yemek yapmakla bir türlü gerekli yakınlığı sağlayamadığım, -pişirme- eylemi ile barışık olamadığımdır.Ve dünya üzerinde oldukça bu sıkıntının peşimi bırakmayacağıdır.
Aramızda nedenini bilemediğim bir mesafe oldu hep mutfakla. Bazen onunla zoraki bir yakınlığa giriştim, o beni hor görüp; -de get!- diye iteklese de ben arsızca eteğinden çekiştirdim, gözüne girmek için bir günde beş çeşit dahi pişirdim ama nafile! Ertesi gün ve daha ertesi gün ve çok ertesi günlerde gene aynı soğuklukla karşıladık birbirimizi. Sanki bir gün önce ona yalakalanan ben değilmişim gibi, daha çok kurumlanan bendim üstelik! Zaruri ihtiyaçlar için yanına vardığımda selamladım ancak kendisini.
Hasılı o kadar uzak olunca mutfağa, hele ki severek yapabildiklerim de sayılı olunca, haliyle çok kıymetli oluyorlar benim nazarımda. Bu kıymetlilerimden ilki olan ve bu işin membaından; ta New York’tan, enfes ve kusursuz bir tarif veren Şeyma’mın Pofidik Pankeklerini yazmıştım daha önce. Kendim gibi acemilere anlatır gibi, adım adım ve basitçe. Şimdi de Mutlu Çocukluk Anıları Oluşturma gayretiyle Pazar ritüeli haline getirmeye uğraştığım, OİP’in  Efsane Muffinlerinin tarifini vermek istiyorum. Amme hizmeti diye. Gene benim gibilere cesaret versin diye, üstümüzdeki yılgınlığı ve bezmişliği alsın diye. Hem belki vesile olur barışmaya; mutfakla ve pişirme eylemiyle. Hem bu işi ütopya, fantazya yapmaktan vazgeçeriz de, normalleştiririz diye. Hem de bizim elimizden çıkan birşeyin çocuklar, eşler, aile eşrafından bireyler tarafından takdirle anılmasından haklı bir gurur duyarız da üstümüzdeki rezil etiket kalkar belki diye. Hem bize uzanan diller kısalır belki diye:)

Efsane Muffinin Tarifi:

Gerekli Malzemeler:

2 yumurta
6 fincan un
2 fincan yoğurt
2 fincan sıvı yağ (ayçiçek, mısır vs.)
4 fincan toz şeker
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya

Hazırlanışı:

1. Şeker ve yumurtayı köpürtene dek çırpın. (Mikserle yüksek devirde, 2 dakika)
2. Ardından bu karışıma sıvı yağ ve yoğurdu yani sıvıları ekleyip karıştırın.
3. Ayrı bir kapta un, kabartma tozu, vanilyayı karıştırın.
4. Her iki karışımı da birbirine katıştırın. Ve iyice harmanlayın.
5. İçine dilediğiniz malzemeyi karıştırın. Neler mesela;
a) Elde ufalanmış fındık, ceviz, badem yahut üçünün karışımı ve 1′er çay kaşığı tarçın ya da 1′er çay kaşığı tarçın+zencefil olabilir.
b)Kurutulmuş yaban mersini yahut kuş üzümü olabilir. (Ben içine limon kabuğu rendesi de koymuştum bir keresinde ve çok lezzetli olmuştu)
c)1 orta boy rendelenmiş havuç+ ceviz+tarçın+zencefil+limon kabuğu rendesi olabilir.
d)Damla çikolata olabilir.
6. Muffin kalıplarına döküp, önceden 150-200 derece ısıtılmış fırına atın.  Yaklaşık 25 dakikada pişiyor.
Afiyet olsun. Diyette olanlarsa eve doluşan mis gibi kokuyla avunsun. Aman ha, yemekten uzak dursun!

Tarifin püf noktaları:

1. Kurutulmuş meyveler önceden sıcak suda bekletilmeli ki yumuşasın.
2. Yumurta oda sıcaklığında olsun.
3. Fincan olarak ben kahve fincanı kullandım.
4. Ben şekeri biraz daha azaltarak kullandım. Hele ki meyveli olunca şekeri azaltmak daha faydalı. Aksi halde çok tatlı oluyor.
5. Bol meyveli olanlara daha çok bayıldım/bayıldık.
6. İkea’da muffinler için fırın tepsisi ve kalıplar mevcut. Ama ben en çok Esse’den aldığım renkli kalıplardan memnun kaldım.
7. Bu tariften yaklaşık 12 adet çıkıyor, bilesiniz.
—————————————————————————————————————————————————————————————–
Ayrıca kıymetli bir Çikolatalı Sufle tarifi aramaktayım. İçinde akışkan çikolatası ile.. ım.. Bilenler lütfen bi’ el atıversin:)

Hiç yorum yok: