Yolun
yarısını geçtim. Ne terütazeyim, ne de yeniyetme. Ve ne ki genç bir
anne. Kaldı ki anne olunca, geri dönüşümsüz biçimde devrim geçiren
bünyede bile değişmiyorsa zihniyet, rahat bırakmak gerekir belki kendini
de, rıza göstermek gerekir maharetsizliğe ve hevessizliğe. Sevemedim
ben yemek yapma işini. Sevemedim mutfakla hasbihali. Üstelik sevmediğim
için herhalde, çok lezzetsiz oluyor pişirdiklerim de. Oysa son günlerde
bir iki tarif var ki elimde, ne zaman aklıma düşseler koyuluyorum
mutfağa keyifle ve şaşmaz şekilde memnun ediyorlar beni de, ailemi de.
Biri -Mutlu Çocukluk Anıları Oluşturma- gayretiyle Pazar Ritüeli haline getirmeye uğraştığım Muffinler*, biri de Pofidik Pankekler**.
Elinden
birkaç parça iyi iş gelen ve bu birkaç parça işle alışılmadık övgüler
alan anne, haliyle coşar taşar bu tarifler eşliğinde. Hele ki bu anne,
çocukları için -anne pankeki-, -anne muffini- diye özel bir -anne
tarifi- özentiliği içindeyse. Hele ki bu anne, bu yolla kendini
-annemsi- hissederse. Ve hele ki bu anne Deli Anne’yse zıvanadan çıkar
haliyle. Öyle sık zikreder ki bu ikilinin adını, öyle görmemişçe anlatır
ki yaptıklarını sanırsınız kaburga dolması pişirmekte. Halbuki iki
basit tarif sadece. Ancak fazlasıyla mevzu bahis edilince etraftakilere
de merak konusu oldu, pankekler özellikle.
Dolayısıyla
tarifi yazmak farz oldu. Hem benim gibilere cesaret verir diye, hem
belki özgüven kazanmaya vesile olur böylece. Ve beni de, benim gibileri
de yüreklendirir devamının gelmesi yönünde. Hem bakarsınız bu şekilde
bir yol açılır Cafe Deli Anne’ye(!)
Tarifi kendim gibiler için adım adım ve detayıyla yazıyorum. Şaşma, kayma payı olmasın da yılgınlığa düşülmesin diye.
Pofidik Pankek Tarifi:
Gerekli Malzeme:
1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı şeker
1 şişe maden suyu
3 su bardağı un
3 yumurta
1 paket kabartma tozu
Hazırlanışı:
1. Yumurta
ve şekeri bir kapta iyice köpürtene dek çırpın. Ben çırpma teli
kullanıyorum, bir de Selim’in bilek gücünü ve hevesini.
2. Geri
kalan malzemeden önce sıvıları, ardından unu ve kabartma tozunu ekleyip
iyice karıştırın. Ki homojen bir dağılım sağlansın.
3. Diğer
tarafta küçük bir tavaya (benimki en küçük omlet boyutunda, çapı
yaklaşık 12 cm. olan teflon bir tava) biraz yağ sürün. (Ben bir kaç
damla döküp kağıt havlu ile yayıyorum)
4. Isınan
tavaya 1 çorba kepçesi ile pankek hamurundan dökün.(Ben en büyük ocağa
aldım tavayı ve altını kıstım, zira en iyi sonucu bu şekilde elde ettim)
5. Çok çabuk pişen pankeki kontrol edin ve pişen tarafın diğer yüzünü çevirin.
6.
Pişenleri tabağa alın ve üst üste yığın. Ve meyvelerle süsleyin. Ben en
çok çileği yakıştırdım pankeke. Bir de şekeri daha azaltıp üzerine bal
dökmenizi tavsiye ederim. Labne peynir, bal, çilek karışımı harika bir
lezzet verdi pankeke. (Ah, bir de Akçaağaç şurubu olurmuş ki pankekte, o
başka sefer)
Bir de pankek, sabah, pankek, şurup vs geçen şu samimi şarkıyı dinlerseniz yanında nefis olur zannımca. Afiyet olsun!
————————————————————————————————————————————————————————————–
* Muffin tarifi OİP’in. Onu da eklemek niyetindeyim.
**Pankek tarifi Şeyma’mın. Her ikisi için de pek küçük ama benim için bu pek büyük adım için teşekkürler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder