1 Şubat 2011 Salı

Bizim İller Sessiz, Bizim İller Sensiz!

12 yıl önceydi. Bugün. Ansızın. Bir haber aldım olduğum yere çakıldığım. Sanki her an yanımızda olacağına dair bize söz kesilmiş gibi, gidişinle büyük hayal kırıklığına uğradım o gün. Nasıl olur da, çocukluğumdan beri yanımda olan sen, bundan sonra olmayacaktın ve başka dünyaya gitmek üzere bizimle vedalaşacaktın? Ve dahi vedalaşmadan alelacele aramızdan ayrılacaktın? Bırakacaktın beni yalnız! Şarkıların gibi öksüz, yetim kalacaktım. O şarkılar ki her biri bir başka anı, bir başka zamanı çağrıştırandı. O şarkılar ki gülümsetirken içimdeki hüznü akıtandı. O şarkılar ki senin sesinden çıkmaydı. Ve o ses ki gülümsetendi,  aydınlatandı yüzümü, şimdiyse her duyduğumda yüreğimi burkan, ağlamama sebep olandı. Fotoğrafların ki beni çok acıtandı. Tıpkı soldaki gibi. Derinlemesine asla bakamadım gül yüzüne, göz ucuyla yetindim Gülpembe!


Seni özledim Barış Ağabey. Çok özledim hem de. Biliyorum bir ömre yetecek kadar şarkı bıraktın ardında, dolu dolu. Lakin senden yeni bir şarkı duyamayacağım düşüncesi çok acıtıyor içimi. Kesiyor hatta içerimde bir yerleri. Çok özledim seni Barış Ağabey! Seni, sesini, sesindeki sıcaklığı, yüreğindeki ve sözlerindeki derinliği. Çok arıyor gözlerim senin gibisini. Demişsin ya Gibi Gibi şarkında; -kırk yılda bir gelir Barış gibisi-, ne yazık ki  kırk yıl değil, bin kırk yıl geçse de gelmez Barış gibisi. Özledim Seni. Çocukluğumun, gençliğimin dost sesi. Şimdi bir yanım eksik! Orta yaşımda yoksun. Yaşlandığımda da olmayacaksın.

Şimdi senin şarkılarınla büyütüyorum çocuklarımı. Yüreğim izin verdikçe dinletiyorum usul usul. Selim Aynalı Kemer'i çok sevmekte. Bir de Arkadaşım Eşşek elbette. Seni de yakinen bilmekte.

Gidişinin üzerinden 12 yıl geçmiş Barış Ağabey. Oysa dün gibi taze acım. Hoşçakal canımın içi, diyen Ahmet Kaya ile veda ediyorum sana. Bu vesileyle görürsen şayet Ahmet Kaya'ya da selam söyle! ve Caanım Cem Karaca'ma..

Sen bir suydun, sen bir ilaçtın
Hoşçakal canımın içi, hoşçakal
Hoşçakal gözümün nuru, hoşçakal
Hoşçakal iki gözüm, hoşçakal.




-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------


43 yorum:

Hamarat Hatun dedi ki...

2 gün önce oğlumla birlikte bizde o unutulmaz şarkıları dinledik.Yeri doldurulamıyan bir kayıp.Şöyle bir düşündümde günümüzde böyle bir şarkıcı varmı? ileriki yıllarda şarkılarını unutmadan zevkle söyleyeceğimiz biri varmı? ben bulamadım.
Barış Mançonun japonya konserini tekrar tekrar izledim. o soğuk milletin nasıl çoştuğunu,başkanlarının nasıl oynadığını gördüm.Çok güzeldi.
gerçekten özledik seni Barış Abi
ALLAH rahmet eylesin.

hypo dedi ki...

Barış Manço hak ettiği değeri toplumdan kat kat aldı.
ya Ahmet Kaya, adamı yerin dibine batırdılar gurbet eller de öldü.
Cem Karaca'nın şarkılarını darbeden sonra Bulgaristan radyolarında dinleyip ezberlemiştim.
Yurt dışında yitip giden yıllar.
Hepsi memleket sevdalarıydı.
Onları uzaklaştıranların eline ne geçti?
Daha mı büyük milliyetçilik.
hadiii oradan.
yazın güzel olmuş, tebrik ederim.

Unknown dedi ki...

bekliyordum barış manco yazısı .
yine taaaaaaan derinlere dokundun deliannem
öptüm

Adsız dedi ki...

Of be ya... Canım acıdı. Bunların üstüne ne söylenir ki...

Çok özlüyoruz. Yeri doldurulamayacak.

sünter dedi ki...

Sanki icimden gelenleri yaziya dökmüssün.... Allah ona gani gani rahmet eylesin.
Ben onun öldügünü gece haberlerden duydugumda büyük bir tesadüf eseri Istanbuldaydim.
Almanyadan yeni gelmis eve gireli henüz bir saat bile olmamisti.Cakilip kalmistim oldugum yere. Ertesi gün tüm dostlarim aramisti beni. O derece hayraniydim hala öyleyim.
Istanbul onu cok güzel yolcu etti. Layik oldugu gibi ugurladi.Sagliginda ise dört kez konserine gittigim icin kendimi cok sansli sayiyorum. Cünkü onu sahnesinde görmek apayriydi.
Birde ekledigin sarki benim en sevdigim sarkilarindan biridir
diyebilirim..

Kaymaklı Kadayıf dedi ki...

Kol Düğmeleri, nasıl bir ince zekanın, keyfin ürünüdür...Tüm çocukları "adam" edene kadar varolsaydı keşke...

defne naz dedi ki...

Evet tam on iki yı olmuş oysa yurtta yatağımda kulağımda kulaklıklar radyoyu dinlerken duymuştum acı haberi...
Oysa biz aşık olmamışmıydık onun şarkılarıyla ya da ayrılıklarımızı yaşamamışmıydık kol düğmeleriyle, büyümemişmiydik arkadaşım eşek şarkısıyla...
Evet Barış Manço yok ama şarkıları var ve bizim çocukalrımızda onun şarkılarıyla büyüyüp, aşık olacaklar.Belki konserlerine gidemeycekler ama hep bilecekler şarkılarını ve onu...

fem dedi ki...

onun olum haberi herkezde ayni etkiyi yapmis demekki ALLAH rahmet eylesin gonlumun en guzel kosesindeki yeri her daim sakli kalacak ondan cok sey ogrendik ve bence hala da ogreniyoruz.

Gulos dedi ki...

Benim de kaç gündür barış manço şarkıları dilimde bu sabahta kara sevdayla uyandım diyebilirim.Yazınız çok içten yazılmış.Hemen hemen hepimizin düşüncelerini yansıtmış.
Sevgilerimle.

birdy dedi ki...

sen bir suydun sen bir ilaçtın... burnumun direğini sızlattın..

modda twin dedi ki...

duygulu duylu oldm

Sütüme Sarelleme Karışma!!! dedi ki...

her anımızda o var çocukluğa dair... hala bayramları bu bayram dinlerim, biraz geçmişe döner hüzünlenir biraz mutlanırım... ne güzel günlerdi onlar, ne harika insan Barış Manço... seveni bol...

Ayşe dedi ki...

mekanı cennet olsun...onun sayesinde küçücük dünyam büyüdü ufak yaşlarımda ülke ülke gezdim ben de onunla...

♥♪♫♥SEMA♥♪♫♥ dedi ki...

ne kadar güzel yazmışsın demekle yetineceğim deli anne...eline sağlık...bende çok özlüyorum onu..:((((

Adsız dedi ki...

Çocuklarımıza dinleterek yaşatıyoruz Barış Manço'yu... ne kadar ağladığımı hiç unutmam gidişinde...

Ozgeee dedi ki...

Evet ya, Televizyon'da çocuklari adam yerine koyan o degil
midir?
Ne ispanak mi yiyorsun?
10-10-10-10 40pianla sampiyooon!

Unknown dedi ki...

Onu tv den izleyecek kadar şanslı bir çocukluk geçirdiğim için mutlu fakat doyamadığım için hüzünlüyüm. Adı gibi barışçıl, bütün dünya insanlarını seven, çocuklara biten, karakterli, saygılı, ölçülü, sanatkar ruhunu çok özlüyorum bende... Mekanı cennet olsun :(

EV GÜNLÜĞÜ dedi ki...

12 yıl önceydi ramazan bayramının arife günüydü babam öldü... 20gün sonra barış manco o yıl hiç güzel değildi benim içinde allah hepsinede rahmet eylesin bu gün geride kalan sadece özlem....

Unknown dedi ki...

Vay be zaman nasil da hizli geciyor.

eflatunkedi-nisa ercan dedi ki...

Ne güzel programlar, ne anlamlı şarkı sözleriydi onlar. 7'den 77'ye herkese sevdirmişti kendini Barış Abi...

Artık çocuklar adam olacak mı bilmiyorum biz o programlarla büyüdüğümüz için şanslıydık...

Sibelbek dedi ki...

:( aslında onun programlarının bir cdsi felan yok mu? yoksa yapsınlar da çocuklarımız da görsün...

Deli Anne dedi ki...

Akasya ağacı: yok da yok canım ya, olmaz da bundan sonra onun gibisi, gibileri.. bir Cem Karaca da yok:(


Baba: Benim de içimi acıtır çok bu mevzular.. İnsanların kibri ve kimbilir altında yatan ne niyetlerin kurbanı oldular işte..

Sezom: olmaz mı hiç yazı? yazarım elbet :)

Elif: Bir ara kurtalan ekpress yeni bir tip çıkardı, Barış Manço'ya benzer, bir de giydirmişler onun gibi.. yazık bir ümit diye herhalde.. Boğaziçi üniversitesinde konsere de çıktılar.. uzaktan bakınca acaba mı, dedirtiyordu hani.. Ama bu iş saçla başla, kıyafetle, taklitle olur mu ki hiç? Bunu en iyi kurtalan ekspresin bilmes gerekmez mi ki:(

Deli Anne dedi ki...

Sünter: ne mutlu sana. Sahiden de çok seviyormuşsun ki Alllah sana dünyadaki son yürüyüşüne katılmayı nasip etmiş. Ben de cenazesine gitmiştim. Konserine de bir kez.. Ama bir tek gidiş o mükemmel enerjiyi hissettirdi bana. Üstelik dönüp bizleri selamladı, bir de laf attı.. şarkı söylerken :(

Sinem: her şarkısı öyle değil midir zaten? bir düşününce.. Osman, Halil İbrahim Sofrası, Zehra, Nane limon kabuğu, ooooo neler neler.. Domates biber patlıcana bak içinde nasıl ince bir hüzün barındırır..

Keşke şimdi olaydı da çocuklarımızı götürseydik düşünsene..

Defne Naz'ım: İnşaallah bilecekler onlar da.. biz gayret ettikçe belki daha erken bulacaklar ama olmasa da illa ki bulacaklar onu.. çünkü çok kıymetli ve özel.

Nil dedi ki...

10 puan 10 puan 10 puan deli annem

bugün de defnecim gitti.ölüm hak ama acı. yaşı yok, zamanı yok... barış amcasını, ahmet amcasını cem amcasını ben de tanıtacam kızıma.
seni çok çok özledik barış manço.
ben bugün kötüyüm yaaa :(

Deli Anne dedi ki...

Fem: Öyle güzel demişsiniz ki hala da öğreniyoruz diye, sahiden de öyle.. Ben ölümünden sonra şarkılarını dinlediğimde pek çok kez hayrete düşmüş ve yeniden sevdalanmıştım kendisine..

Güloş: Kara Sevda ! evet 7'den 77'ye programında çıakrdı klibi.. :(

sevgiler benden de..

Ayça'm: canım...

Birdy: Ben çok ağladım bu şarkıyla dün akşam.. bir çok şeyi toplayıp ağladım.. tüm özlediklerimi..

Modda twin: duygu akşamıydı benim için de..

Gulcin dedi ki...

Ne guzel yazmissin Deli Anne, senin yazinla anmak Baris Abiyi cok mutlu etti beni sagol.

Dun aksam Baris Abiyi konusuyorduk evde bizde. Neleri hatirliyoruz, neleri ozluyoruz. Aklima gelen ilk sarkisi Gibi Gibi oldu benim :) Bir suru sarkisini cok seviyorum ama ilk onu hatirladim soyledim. Cok da severim. Neseli ama huzunlu ne guzel de sarkidir degil mi? Bir de soylemeden gecemeyecegim; bu seninle benzer zamanlarda benzer seyler hissetme, benzer seyleri sevme durumu beni cok keyiflendiriyor Deli Anne:)

Ben de ozledim... o bir anda gulmeye baslamasini ozledim. gozlerinin ici piril piril heyecanli heyecanli bize birseyler anlatmasini ozledim. Haftaya yeniden bulusmak uzere demesini ozledim.
Gonderdigin tum selamlara da en icten dileklerimle katiliyorum. Sagol Deli Anne. Bu yazi cok iyi geldi bana....

Deli Anne dedi ki...

Sütüme sarelleme karışma: her bayram illa ki duyulur o şarkı zaten özellikle dinlemesek de.. canım benim her şeye bir şarkısı var nerdeyse...

Aysherose: Amin. Doğru demişsin valla.. ben de dünyadan bihaber iken onunla oldum haberdar..

Permaren: :(

Bir Annenin paylaşımları: Evet, canım arkadaşım dinlemeli, dinletmeli.. nasıl sanatçı olunurun en nadide örneği zira.. Sırf o bakımdan bile dinletmeli, öğretmeli.

Deli Anne dedi ki...

Özgem: çok yerinde bir tespit gene senden canım arkadaşım.. o zamanlar pek adam yerine konmazdı çocuklar.. ilklerin adamı onda da ilkti.

Mügem: Amin canım amin!

Ev günlüğü: Acıklı bir yılmış sahiden de.. senin için iki-üç kat hem de. Allah her ikisine de gani gani rahmet eylesin.. Mekanları cennet, sevdikleri komşuları olsun..

Gülom: çok hızlı geçiyor sahiden de.. ben de 12 derken kalakaldım bir süre

Deli Anne dedi ki...

Eflatun kedi: Şanslıydık sahiden de.. şimdi örnek olacak kim var, düşün düşün bulamıyorum..

Sibel'im: sahiden canım ya, şöyle eli yüzü düzgün bir dvd hazırlasalar, salla pati, alelacele, fırsatı kara dönüştürmek için değil de özene bezene, emekle, şevkle, istekle hazırlasalar bir şeyler.. izyesek, izletsek...

Küçük Mucizem: Babam vefat ettiğinde en yakın arkadaşlarından biri yanına gelip demişti Ölüm Haktır diye.. ne zaman bu lafı duysam sarsılırım!

:(

Deli Anne dedi ki...

Gülçinim: ilginç ama böyle olmak seninle.. hele Gibi gibi.. binlerce şarkı arasından ben de onu anımsadım işte..

Sen de sağol canım arkadaşım..


sevgiler.

Efe ve Eren dedi ki...

ne güzel anlatmışsın,yüreğine sağlık.içim sızladı yine.özlemle anıyorum bende,Barış Manço dinlemeye, dinletmeye devam...

Nil dedi ki...

Defne Joy Foster Deli annem

Deli Anne dedi ki...

Efe ve Eren: anlattıklarım çok az bile ama değil mi?

sevgiler.

GÜVEN SERİN dedi ki...

Yarın Barış vapurunda Barışın ruhu ve şarkıları ile buluşmak üzere...

Deli Anne dedi ki...

Küçük Mucizem: duydum canım ya.. çocuğunu düşününce içim acıdı çok.. ve hayatın anlamsızlığı ve boşuna bu kadar tutunmaya çalışışımız acıttı bir de..

Güven:3 Şubat'ta mı yani.. ah keşke!

elif ada dedi ki...

Ah be Deli Anne... Ben de çok özlüyorum....

Deli Anne dedi ki...

Elif Adam: (

Yeşim dedi ki...

Hissettiğim ne varsa hepsini yazmışsın canım. Yüreğine sağlık. Ne kadar üzüldüğümü nasıl ağladığımı hatırlıyorum. Yeri doldurulamayacak eşsiz bir insanı kaybetmiş olmamız çok acı :( Mekanı cennet olsun.
Unutmak kolay demiştin,
alışırsın demiştin
Öyleyse sen unut beni
Yeter ki benden isteme
Gözlerimde yaş
Kalbimde sızı
UNUTMADIM seni
Unutamadım ne olur anla beni

Deli Anne dedi ki...

Yeşim'cim: Amin, mekanı cennet, sevdikleri komşusu olsun..

Sitare dedi ki...

Allah rahmet eylesin.başka bir ruh vardı onda.başka tür bir insandı.bu ülkeye lazımdı.erken göçtü.çok yazık oldu barış abiye çook:(

Deli Anne dedi ki...

Ah Sitarem Ah! sevmeyeni var mıydı acep? Cenazesi insanın yaşamının özetidir bence, ki Barış Abimizin de öyleydi.. her tipten insan vardı.. Her tipten insan sever kendisini malum:(

didem dedi ki...

Onu unutmak mumkun mu? Berk de arkadasim esek'i cok seviyor. Arabada dolu cd si var.
Baris Manco'yu sevgi ve rahmetle aniyoruz.

Deli Anne dedi ki...

Arkadaşım Ayı'yı da dinletmeli, onu da severler kesin.. Şimdi hatırladım bak onu da.