9 Eylül 2010 Perşembe

BilimSelim - Bakugan & Ben10

Bir kaç zamandır şiddet dolu filmlere ve tabii ki bunların uzantısı olan oyuncaklara iç geçirmekte Selim. Ben çizgi filminden nasıl kurtacağımı düşünürken, etraftan gördükleriyle ilgisi an be artıyor Selim'in inadına. "Okulda Nadir'de turkuvaz Bakugan var, puanlarımı toplayınca ondan alacağım", "Ben10 saatini alıp çevireceğim, puanlarımı toplayınca alabilir miyiz?", "Timuçin'de Ben10'in Dörtkol'undan vardı benimle paylaşmadı" diye  bu ve benzeri onlarca cümle karşısında ben de İlter de yıldık. Hele ki o oyuncaklara iç geçirip karşısındaki de paylaşmayınca ve bizimki zavallı konumuna düşünce anne ve baba yüreği maalasef yenik düşüyor önemsediklerine.

Dikkat edin ortalık yemyeşil, tiksinç Ben10 içerikli malzeme ile kaynıyor. Ve tabi bir de Bakugan... Çocuk giysilerinde hemen her markada, çantalarda, defter, kitap, bardak, tabak, şapka hemen her şeyde ve her yerde bunlardan görmek mümkün.  Üstelik çok matah şeylermiş gibi içeriğinde bu trend varsa anormal fiyatlarlar giriyor devreye. Müthiş kolay bir rant kapısıdır bu iş aslında, bir çizgi film uydur, reklam ver çocuk kanallarına bolca, dünyanın en çok izlenen çizgi filmi de, gaza getir çocukları ve ister istemez ebeveynleri... 

Oldum olası trend olmuş öğeler tiksinti uyandırır bende. Hatta tam aksini yapma isteği doğurur bende.  Hele ki böyle saçma sapan, içinde hiçbir öğretisi olmayan, sadece yıkım ve şiddeti çözüm gibi gösteren çizgi filmlerin birbirinden anlamsız, kaba saba oyuncaklarını almayı doğrusu hiç mi hiç istemiyorum. Ama neyleyim ki Selim yoksunluk ve eziklik hissetmesin diye istemeyerek de olsa ucundan almak istedik bunlardan. Bir set Bakugan aldı, bir kaç kez oynadı, attı bir kenara, hatta bir tanesi kayıp, biri bozuk şu anda. Ancak başkasında gördü mü isteği canlanıyor gene. 

Bugün bayram hediyesi, biriken puanları, benim ekstra hediye alma sözlerim üzerine oyuncakçıya Bakugan ve meşhur Ben10'in Dörtkol'undan almaya gittik, hem de devasasından. Bir iki kez bakındı Bakugan'lara, "aaaaa, vaaaaaaaay ne güzellerrr" dedi bir kaç kez.  Ben10 yoktu Allah'tan o mağazada. Sonra "Gel bir bakınalım, belki daha çok isteyeceğin bir şey çıkar karşına."dedim. Hiç içimden gelmiyor ya o abuk sabuk şeyleri almak,  başka oyuncaklara kanalize etmek için elimden geleni yapıyorum. Gezindikçe başka başka şeyleri daha çok ister oldu. Derken çok sevdiği hayvanlara ilişti gözü. "Aaa, timsah, aaa bu ejderde çok güzelmiş, aa bundan da alabilir miyim anne, bu öküz kurbağası da çok gerçekçi yapılmış" diye heyecanlı sesi çın çın öttü  tüm mağazada. Nihai kararını sorduğumuzda hayvanları istiyorum, Bakugan almayacağım, başka zaman Bakugan alırım, dedi. İkinci Bakugan ve Ben10 alışverişi neticesiz sonlandı şükürler olsun. İlkinde de İlter'le Ben10 almak üzere gittiklerinde eve bir sürü dinozorla dönmüştü. 

Akşam arabada eve dönerken hayvanlarını ne çok sevdiğini anlatıp duruyordu. Ben de " Aferin sana Selim, çok güzel şeyler aldın gene." dedim. Elinde timsahla oynayıp dinliyordu beni bir yandan. "Çok hoşuma gitti o uyduruk oyuncakları değil de bu güzel hayvanları satın alman, gurur duydum seninle o saçma sapan şeyleri almadığın için" diyerek öptüm saçlarından. Timsahla oynamaya devam ederek " Saçma sapan deme de, ben gene seviyorum onları, sadce bu hayvanları onlardan daha çok istediğim için onları almadım, başka zaman alırım." diyerek bana tavrını da koydu.


Şimdi yatağına dizdiği hayvanları ile uykuda ... 


8 yorum:

Sitare dedi ki...

en çok okunup hiç yorumlanmayan yazılardan bir tane daha :)diğerine de annelilide rastaladım bu sabah.radarlarım pek açık maaşallah:)
ben nasıl sıkıldım şu oyuncak figürlerden nasıl yani anlatamam.dolap rafları ,kutular,dolap üstleri yetmedi salonda sehpa altları,duvar ünitesi rafı gibi aklımı zorlayan sergileme yerlerine dek dolup taştık.tek memnun olduğum yan şu.hatta şanslı olduğum tek durum;oğluşum gürhan şiddet içeren hiç bir çizgi filmi izlemez,izlettirmez.hatta okulda yeni tanıştığı kim varsa izledikleri çizgi filmlere göre katagorize eder.ben ten v.s itiş kakışlı olanlara ilgi duyanlarla samimiyet dahi kurmaz.bu çocuk benden mi diye çok sorguladım tabii.öğretsek,yönlendirsek böyle yapar mıydı.asla hiç sanmıyorum.ama oldu işte Allahın bir lütfu mu desem,tokadı mı desem:)ne zaman action film izleyecek olsak bizi bile eleştiriyor o derece bir şey yani:)sevgilerimle...

Deli Anne dedi ki...

Allah'ın bir lütfu bence.. akıllı çocukmuş, özenti değil bir de anlaşılan.. maşallah

architect dedi ki...

sevgili deli anne,sen sanırım duyarlı tüm annelerin düşündüğü şeyleri düşünüp delleniyorsun :) bu yazıyı da Calliou eleştirinde söylediklerini de çok doğru buldum,hislerimize tercüman olmuşsun.Calliou da herşey o kadar güzel ve ideal ki ben de bir ara Can acaba Calliou'yu kıskanır mı,içlenir mi diye düşünmekten kendimi alıkoyamıyordum ama yalar büyüdükçe bir ben10 ve bakuganlar çıktı ki Calliou en masum ve öğretici çizgi film olarak sivrildi..bu yaşlarda olup da ben10 ve bakuganı bilmeyen ,istemeyen erkek çocuk yok sanırım,kızlarda da Winx,bulaşıcı bir hastalık gibi,bir ara blogcu anneye yazmıştım face'den tüm anneler bir imza kampanyası başlatsak da şikayet edip kapattrsak şu Cartoon Network'ü ve tüm Ben10 -bakugan oyuncakları,ıvır zıvırları toplansa,ne çok anne rahatlar,ne çok çocuk uykusunda korkmaz,artık çocukların resimleri bile değişik,4 kollar,8 göz,2 kafa,biz artık hiç izletmiyoruz ben10,bakuganı ise nadiren..Calliou da bazen bayıyor sanırım,hareket arıyorlar,bizim zamanmızda he-man falan vardı,voltran vardı,bunlara oranla daha iyiydi sanki,oyuncakçya girince kusmak istiyorum bu tip oyuncakları görünce,üzerimizden ne paralar kazanıyorlar ve çocuklarımızın bilinçaltına neleri sokuyorlar bu paralarla..ben 1 dokun bin ah işit şeklindeyim bu konuda,montessori materyalleri satan yok,ya da zeka geliştirici şeyler,kolay yoldan para kazanmak var her türlü..bişeyler yapmalıyız çocuklarımız için,ben meclise mektup yazmayı falan düşündüm,sizlerin fikri nedir?

Deli Anne dedi ki...

Söylediklerinin tamamında çok haklısın.. Ben10 ve Bakugan varken Caillou'yu eleştirmek hak mı onu da düşünüyorum. Ama çocuk her ne kadar çok etkilense de ben10 gbilerin gerçeküstü olduğunu biliyor, ve hayatına birebir uymasını beklemiyor da Caillou'u ise gerçek algılıyor ve karşılaştırma yapma ihtmali doğuyor. ki yapıyor da. Ben oyuncakçılardan kusmak üzereyim, öyle ki hiç gidesim yok.. hep aynı hep aynı.. bir tane de mi farklı bir şey getirmek için uğraşmaz biri.. ama niye uğraşsın ki nasılsa kolay yoldan kazandıkları tiksinç mallar çok. meclise ne mektup yazmalı onu da bilmiyorum, CN bizde hiç açılmıyor, hatta dedim yumurcaktv ve trtçocuk dışında bir şey açılmayacak, tamam da dedi Selim.. gece, gündüz korku duymaya başladı çünkü ve ona bağladık, o da haberdar bundan ve kabul etti.. okul vs olunca ne kadar kaçınsak da giriyor hayatımıza br yerden ve üstelik kaçırdığımız için bu rezil oyuncaklar daha da kıymetleniyor ne yazık ki.

Derya dedi ki...

En korktugum oyuncak türü, arkadsimizin oglu (egitimli bir aile) cocuklarinin okulda uyguladigi siddetten muzdarip ve tam bir Bakugan hastasiymis. Ben evde koruyabildigim kadar korurum ama okulda imkansiz. Bir süreligine Almanyada görevliyiz ve
burada cocuk oyuncaklarina Almanlarin bakis acisi su sekilde "zenginler tahta oyuncakla fakirler plastik oyuncaklarla oynar" aslinda burada ki fakirlik yada zenginlik bana göre maddi degil bakis acisi. Kücük bir tahta oyuncak al devasla plastik pahali oyuncak yerine, cocuk dokusunu ellesin hissetsin. Az ve degerlerin seylerin kiymetini bilsin. Konudan cok saptim ksiacasi dogallik en güzeli dogal olmayan sahte olan hersey sanki daha zararli. Sevgiler iyi geceler diyim artik :)

FERHAN dedi ki...

hislerimize tercüman olmuşsunuz kesinlikle yazının sonuna kadar katılıyorum oğlumda aynı şekilde dediğiniz gibi başka oyuncaklara dikkat çekmeye çalışsak ta nafile siz kısıtlasanız bile dışarıdan örnek alış çok fazla umarım bu yaşlarda sağlıklı bir şekilde atlatılır.

Unknown dedi ki...

Can, "Ben 10"i geçen yıl sadece bir kez ilkoula giden kuzeni izlerken denk gelmiş ve izlemiş. Erkeklerde şiddete merak doğuştan gelen bir özellik sanırım. O zaman 2,5 yaşında bile değildi. Ne yazık ki oyuncakçılarda, kitapçılarda gözünüze sokarcasına her yerde karşımıza çıkıyor. Bir kez izlemeyle dilinden düşürmez oldu ki aradan nerdeyse 1 yıl geçti.

Bir gün ben10 hakkında konuşuyoruz Can'la. Savunması aynen şöyle: "Annecim Ben 10 kötü değil; kultalıcı, kultalıcııııı" dedi.

İzlemiyoruz, oyuncaklarını da almıyoruz; ama ben 10'li oyunlarımız oluyor. Tamamen yasaklamanın olumsuz davranışları körüklediğine inanıyorum.

Folyolardan kılıç yapıp savaşıyoruz bile artık. Hevesi geçtikten sonra kendiliğinden yok oluyor şiddet içeren istekleri.

Deli Anne dedi ki...

Derya;maalesef çocuğu çok ayrık tutamıyor insan bu devirde..siz almasanız da çocuk sokağa, parka,hele ki okula bulaşınca çekimine kapılıyor bu çirkin şeylerin. Kaldı ki çok da esirgeyince çocuk hepten bağlanıyor.. bir garip muamma vesselam.

Ferhan: evet Derya'ya dediğim gibi.. umarım atlatırlar..

Denden: ah garibim Can kurtarıcı ha:) ve evet Derya'ya yazdığım gibi hepten esirgemek de sakıncalı olabilir salmak da.. önemsizmi gibi davransak işe yarar mı kim bilir:)

Sevgiler.