Portakallı Mis Kokulu Fikirler & Aromaterapik Terapiler
Nefis
fikirler buldum gene Pinterest’te. Ve gene paylaşmadan edemedim. Zaten
benim fıtratımda birşeyi öğrendim mi kendime saklamak gibi bir güdü yok,
hatta derhal paylaşmazsam çatlayacak bir güdü var, o yüzden muhtemeldir
ki, gördüğüm ne varsa yazacağım buraya. Hoşuma da gidiyor böyle olması,
hem kendim için başka kapılar aralamış oluyorum, hem tekdüzelikten
sıyrılıyorum, hele canım sıkkınsa gördüklerimin arasında kayboluyorum ve
bu sırada sıkıntımı unutuyorum, bazen türlü hayallere kaptırıyorum,
bazen gördüğüm muazzam bir manzara karşısında mest oluyorum, bazen iç
geçiriyorum, şükrediyorum, ümitlerimi besliyorum, hayal kuruyorum ve bu
vesileyle yaşadığımı ve diri olduğumu hissediyorum, hem de derleyip
toplamayı seven katalog ve klasörsever bünyemin ihtiyacını gideriyorum.
Yanısıra paylaşıyorum ve çok büyük bir amme hizmeti yapmış gibi
sevindirik oluyorum. Haliyle benimle birlikte blogun içeriği de
değişiyor habire. N’apalım ama, buranın adı Deli Anne zaten. Tutarlı,
akılcı, makul ve mantıklı bir blog beklemek hata benden.
Gelelim bulduğum enfes fikirlere.
Çocuklardan
önce mum ve tütsü düşkünlüğüm had safhadaydı. Evim devamlı surette
tütsü ve kokulu mum kokardı. Selim doğduğunda bir süre daha, mum ve
tütsü kullanmaya devam ettim lakin öğrendim ki alerjen bünyelerde,
astımlılarda, alerjik astımlılarda bu türden şeyler kullanmak hasta için
son derece sıkıntı verici sonuçlara neden olabilirmiş. Hatta
kanserojenmiş kokulu mumlar ve benzerleri. Bu sebeplerle derhal mumla
da, tütsüyle de ilişiğimi kestim. Hatta çocukların alerjilerini
tetiklemesinler diye, evdeki tüm kitapları kapalı kutularda ve kapalı
dolaplarda muhafaza etmeye de giriştim. Hasılı kendimce çok büyük
keyiflerden fedakarlık ettim.
6 yıl oldu
evde kokulu mum ve tütsü yakmayalı. Ta ki dün geceye dek. Dün gece
çocukların hastalığı ile evde oluşan ağır kokuyu bastırmak isterken
Pinterest’te gördüklerim film şeridi gibi gözlerimin önünden geçti. Ve o arbede içinde, bir yanda kusan, bir yanda bağıran çocuklara rağmen mutfağa gittim, işe giriştim. Buyrun, izleyin.
.
*Aromatik, Portakal Kabuklu ve Zeytinyağlı doğal mum ve mumluk:
Benim
hayatımın belki de en büyük keşiflerinden biri oldu bu mum ve mumluk.
Hem tastamam doğal, hem çocukluğumun hatırası: soba üstüne konan yanık
portakal kokulu, çok zarif ve pek şık, pek estetik, alev renkli,
olağanüstü, fevakalade ve şahane mum ve mumluk elde ettim. Ben buna
bayıldım daha ne diyeyim. Ve tabii mümkün değil ki böyle bir güzelliği
kendime saklayayım, ifşa etmeyeyim.
.
Yapılışına gelince, çok basit. Şöyle ki;
.
1-Portakalı
ikiye kesip, içlerini çıkartıyoruz. Üst kabuğun tamamını temizliyoruz.
Ben dolma oyacağı kullandım bunun için. Üstteki kabuğun üzerine bıçakla
yıldız, kalp, daire ne istersek o şekli çiziyoruz. Alttaki kabuğa
gelince; burada daha ince iş yapıyoruz zira ortadaki çıkıntıyı fitil
niyetine kesmemek ve bırakmak gerekiyor öylece.
.
2-Alt
kabuğa şekildeki gibi zeytinyağı dolduruyoruz. Ve fitili de yağlıyoruz.
Başka yağ da olur mu bilmem, denemedim. Ama zeytinyağı fikri benim için
yeterince cazipti.
.
3- Fitili
tutuşturuyoruz. Bende bu biraz zaman aldı. Neredeyse yılgınlığa
düşecektim ki biraz bekletip sonra yeniden deneyince başarıyı elde
ettim. Demem o ki; aman yanmadı, vah olmadı diye feveran etmeyiniz, ben
ettim siz etmeyiniz, güzel düşünüp sabrediniz!
.
4-Kısa bir
süre sonra fitilin ateşi harlandığında üst kabuğu kapak niyetine
kapatıp bu eşsiz görüntüyü izlemek, bu enfes kokuyu içinize çekmek ve
sahiden terapi görmüş gibi hissetmek için dinlenmeye çekiliniz. Üstelik
biliniz ki, çoook uzun süre yanıyorbu mum öyle böyle değil.
.
*Karanfilli ve Binbir Şekilli Estetik Portakallar, Aromatik Kokular:
Portakala
karanfil saplama ve bu yolla güzel bir aroma yakalamaya dair birkaç yazı
gördüm bloglarda daha önce. Çok da hoşuma gitmiş ancak bir türlü
harekete geçmemiştim. Şimdi bu yöntemi bir de binbir estetik şekille
uygulamayı ve o karışımın muazzam aromasını koklamayı çok istedim
görünce. Henüz sade bir şekilde denemedim ama yukarıdaki muma bir de
karanfilleri saplayıp denedim. Yayılan rayiha harikaydı.
.
.
*Portakallı ve Tarçınlı Harika Ev Kokusu:
Belki
tütsü yakamıyorum evimde ama artık onun yerine bu doğal karışımı
denemeye koyuluyorum en kısa zamanda. Hatta belki birazdan. Zira evdeki
kokuyu bastıracak iyi, ferah ve temiz bir kokuya ihtiyaç duyuyorum tam
da şu anda.
Karışıma
gelince, son derece basit: portakal kabuklarını, yarım çay kaşığı
tarçınla orta ateşte haşlıyoruz ve sonra yayılan kokuya kendimizi
bırakıyoruz. (Bunu da yukarıdaki mumda denedim, içine bir de tarçın
ekledim yağın, kokulu mumlar gibi oldu sahiden de ama sanırım iyi bir
fikir olmadı zira mumun alevi küçülmeye başladı ve söndü sonunda)
.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder