26 Aralık 2010 Pazar

Retro Sevdası

Bazen  içimde yeni yetme bir kızın dolaştığı hissine kapılırım. Sonra yaşımı hesaplarım, anneliğimi düşünürüm ve kendi kulağımı çekmek zorundaymışım gibi hissederim. Bazen anneliğime ilk günlerdeki gibi hayret ederim. Bu çocuklar benim mi, derim. Şöyle bir iki adım geriye çekilip ikisini birden seyre dalarım. Yeniden, yeniden şaşarım. Bana kalsa ben olsa olsa yirmidördümdeyimdir. Beri yandan gençliğimden beri eskiye ve eskinin modasına düşkünümdür. Dönem filmlerini çok severim mesela. Özellikle 19.yüzyıl. Dehaların çağıdır bu dönem sanki. Kaldı ki içinde sadece Dostoyevski'nin olması bile 1800'leri sevmem için yeterlidir.  Yanısıra 50, 60, 70'li yılların içinde ne varsa severim. Bilhassa 70'li yıllara hevesim çok derindir. Renkler, giysiler, takılar, müzikler, arabalar, konserler, filmler, bütünüyle ilgimi çeken şeylerdir.


Çılgın ikizlerin çılgın annesi; İkiz Annesi haftalar önce -Sevdiklerim &Sevmediklerim- konusunda mimleyince  beni, aklıma bir süredir hazırlamak istediğim bu post geldi. Sevmediklerime enerji sarfetmek yerine sevdiklerime odaklanıp, bunlardan birkaçıyla uğraşmayı yeğledim. Hem belki bu şekilde çok değil 5 yıl öncesine gidebilir ve incelme şevkimi de arttırabilirim.

Eskilere ama bilhassa 70'lere dair sevdiklerim; Janis Joplin, Bob Dylan, Woodstock Konserleri, Blues Müzik ve hayallerimi süsleyen New Orleans Caz Festivali... Yeşilçam'ın efsaneleri; Gülşen Bubikoğlu & Tarık Akan ve Filiz Akın & Ediz Hun, Türkan Şoray & Kadir İnanır filmleri... İspanyol paçalar, kollar, trikolar, Kızılderili renkleri ve motifleri, aksesuarlar, Meksikan tunikler, motifler, Hint takıları ve süsleri, deriler, Fransız dantellerinin estetiği, Hippi giysileri, Etnik ve folklorik giysilerin dayanılmaz cazibesi, Bohem giysiler, çizmeler, bu liste uzar gider. En iyisi hazır yazamayacak kadar kasta iken iki üç fotoğraf birleştirmeli.











 

 
 
 
(Bir de sevgili arkadaşlarım; Sezobigo ve İkiz Annesi'nden gelen bu zarif ödüle teşekkür ederim. Ben de herkesi ödüllendiriyorum bu vesileyle... Hadi iyisiniz yılbaşı öncesi gene:))

39 yorum:

Unknown dedi ki...

zayıflamak.. ahhh ahhhhh.. tekrar incecik olmak..

deli anne deli anne,gece çikolatalarına dur demeliyim di mi..

kolaj harika olmuş,giysilere bayıldım..

zayıflamak..

Filiz dedi ki...

ah be arkadaşım gece gece nerelere götürdün beni :) 76 doğumlu olduğum için 80 li yılları çok iyi hatırlıyorum, ne korkunç kıyafetlerdi onlar :)) ama o dönemin yerli yabancı bir çok parçası klasiklere girdi bizde yavaş yavaş fosillere giriyoruz galiba :)off yaa bak yaşımı hatırlattın moralim bozuldu şimdi
:(

Tuğra'nın Annesi Emine dedi ki...

Benimde o zaman en kısa zamanda sevdiklerime odaklanmam gerekiyor...
Yoksa bööle giderse 3 rakamlıları görücem valla :)))
Hadi gel seninle diyet yapalım, ne dersin???

Yelish dedi ki...

Ben gelsem
cocuklari uyutsak
cay demleyip,cekirdeklerimizi alip ,bir Tarik Akan ,Gulsen Bubikoglu filmi seyretsek beraber:)

Biliyorum muzik listen daha cazip olailirdi ama film seyredesim geldi:)

NOT ONlar nasil guzel kiyafetler oyle ! Zevkli Anne ! :)

Unknown dedi ki...

Hic birinden haberim yok. Dunyadan bi haber yasiyorum. Vahap gelince 70'leri sorayim ona :))

Kiraz Çekirdeği dedi ki...

Cok nostaljık bır yazı olmus... Cok tesekkurler. Gecen hafta cocuklar duymasın dızısınde de benzer bır partı yaptılar, cok hostu. Lıfe ıs lıfe la la la la ! Duyunca ıcım bır tuhaf oldu hanı. Uztune bu yazı cok ıyı geldı. Sevgıler, ıyı pazarlar.

deren dedi ki...

walla ilk defa 83lü olduguma övünesim geldi:))
benim için mazi en fazla doksanlar:))

nomeyma dedi ki...

Kilo sorununuza ,köklü bir çözüm getiriyorum. Ailenizin zayıflama uzmanı olarak sizlere yardım etmeye karar verdim. İddia ediyorum en fazla 3 ay içinde 12-15 kilo arasaı vereceksiniz. ve bu kalıcı bir diyet olacak. bu diyet yeme alışkanlığınızı tamamen değiştireceği için en az 2 yıl hiç kilo almayacaksınız. Lütfen mümkün olduğunca uymaya çalışın.
Bugün Birinci gün diyetini sizlere sunuyorum; Vira Bismillah.

Nihan dedi ki...

Yeliz ben de geliyorum. tatlı anne dahiler yüzyılı dedin kalbimi çaldın. bir ara bununla ilgili bir yazı rica etsem.:))

Mehlika Yıldırım dedi ki...

O zamanların makyajlarını çok severim ben, kalın eyelinerlı gözler ve kırmızı dudaklar =)

İkiz Annesi dedi ki...

Deli Annem çok teşekkür ederim:)Hastayım demişsin çok geçmiş olsun inşallah mühim bir şey değildir fotoğraflar harika her birine bayıldım:)
Bu arada Blogumda ufak bir ödül seni bekliyor :)
Sevgiler..

Deli Anne dedi ki...

Anne: e, evet gece çikolatalarına bilhassa dur demeli:)

Filiz:gençsin sen genç, bozma moralini.. 20 lik kızlar gibi duruyrsun hem.. inceciksin de ..böüghüü.. ya ben napmalıyım yetmezmiş gibi kilolarla 10 yaş daha büyük görünüyorum..

Emine'm: napmalı, netmeli.. bir diyetisyene gitmek bile lüks oldu.. 15 günde bir vakit ayarla, pöf.. emzirince kafadan da yapamıyorsun..

ama yapalım derim, benim de aklımdan geçiyor hatta hiç çıkmıyor ki.

Deli Anne dedi ki...

Yeliz'im: bizim kanallarda film kalmamış, ben hazıra bir film saklayayım dur:) çekirdek çıtlata çıtlata ha:)

Gülom: ah canım ya :)

Kirazım: 80 lere yeni yeni ısınıyorum ben :) iyi pazarlar.

Deren: ahahha .. canım ben de 70leri bilmedim zaten ama oldum olası meraklıydım o zamana, o zamanda yaşayanlara ve modaya

Deli Anne dedi ki...

nomeymam: bir sihirli çözüm varsa ben varım! Vira bismillah!

Nihan'ım:bekleriz canım, ne de iyi olur.. :)

Mekilam: evet ben de valla.. o saçlar , kirpikler..

İkiz annesi:yettim gayri..

sevgiler.

Ebru dedi ki...

Ben hala böyle giyiniyorum iş dışında. Hiç yol alamadım sanırsam.ama ben çok mutluyum o kıyafetlerle.

Deli Anne dedi ki...

Ebru'cum: giy doya doya.. zayıf olunca giyinmek bir zevk nasılsa.. ben zayıf olsam ben de affetmezdm hiç.. zaten bu yüzden kim bilir uzuuun yıllar hep yaşımdan besş on yaş küçük gösterdim.. şimdi tam aksine kiloyla 5-10 yaş büyük gösteriyorum sanırım.. Ayt! bana dua edn yahu!

Unknown dedi ki...

Valla bu retro + vintage olayı bana sardırmıştır yıllardır. Cücenin kıyafetlerine dahi buşmışlığı vardr Kendime ait bi ev,im olduğunda evimin dekorasyonuna da bulaşacaktır..

O dönemi ve getirdikerini koklamayı seviyorum.
(en yaşlı benim, ben bile retroyum neredeyse :))

sevilay dedi ki...

Türk sinemalerı,bayılırdım izlemeye.Şimdi yok artık çıkmıyor tv lerde.Dönem filmleriyle gideriyorum özlemimi.Hatta daha da geçmişe gidebilirim Osmanlı dönemi mesela ya da daha fazla geriye...bu konuda sınır tanımıyorum seviyorum geçmişi:)

annekarinca dedi ki...

Zayıflamak ! Bir oturuşta 3 büyük pizza yiyip hiç kilo alamayan ben, çocukluğumdan beri 45 kilo olmam yüzünden babamın İstanbul da götürmediği hastane kalmayan yine ben. Şimdi sorun bakalım. İnsan çocuk doğurduktan sonra istese de istemese de kilo alıyormuş. Hadi şimdi hamileyim ya sonra !

Ebru dedi ki...

Almıyor yahu ben niye almadım off.. Ömrümde 2.kez 50 kiloyu gördüm ama 1 gecede verebilirim en az 2-3 kiloyu. 36 beden bazı kıyafetlerde büyük bile oluyor. 34 satan 3 mağaza var ankarada. sürekli oradan buradan tadilat yaptırıyorum:((

Deli Anne dedi ki...

Nilüfer: evet vintage de var.. kendine ait evinde dilediğin gibi keyfedersin dilerim.

Sevilay: Osmanlı dönemi gibi koca bir tarih ne yazık ki aktarılmıyor filmlere.. yoksa ben de çok isterim olsaydı da izleseydim.. sırf şu köşkleri ve cumbalı evleri bile seyretmeye değerdi.

Annekarinca: benim bildiğim sağlık sorunu yoksa veriyorsun aslında.. ama bana tiroid isabet ettiğinden hormonlar dağıttı beni.. ben de ümitsizliğie düştüm bir an ve başedemedim.

Ebru'm: buralarda söyleme fazla, nitekim içlenen olabilir misal ben.. ayrıca nazar değebilir:) öperim.. ben de 36-34 giyordum yahuuuuuu! sonra 38 oldum diye kilo vermeye çalışıyordum.. ah ne budalalık!

neselihaller dedi ki...

bu ne kadar güzel bir özet olmuş böyle...ellerine sağlık deliş...ben de bu hafta Türk filmi tutkumu yazacaktım ama sen benden önce davrandın :-)

Gulcin dedi ki...

Deli Anne,
Gecmis oldun!
Ve iste buldum! bu yuzden ben seni okurken kendime cok cok yakin hissdiyorum. Ben de icimde hala 23umdeyim :) Boyle dusundugumu bilenler deli diyor bana ama olsun:) Hayir neden illa yasadigimiz yillari rakamlarla etiketlemek zorundayiz onu da anlamiyorum. Illa etiketleyecksek benim ki hep 23 senin ki hep 24 olsa, olmaz mi ki? :)

Deli Anne dedi ki...

Neselihallerim: Sen yaz gene arkadaşım, zevkle okuruz eminm:)

Gülçinim: geçiyor çok şükür hastalığımız..

yalnız illa ben 1 yaş büyük olacağım öyle mi, varsın olsun arkadaşım.. 24'ü de pek severim hata ben en çok 27-28 severim.. seni de öperim

Gulcin dedi ki...

sen 24 demissin Deli Anne yoksa benim gozumde sen 18 :)

Deli Anne dedi ki...

A evet, değil mi çıtır, terü taze , yeni yetme, toy.. (bak doyamadım sıfatlara) bir genç kızım daha:)

EV GÜNLÜĞÜ dedi ki...

zayıflamak mııııı odaneeee ben hiçbir zaman zayıf olamadımki şimdiki kilom üç sayılı sen gene iyisindir gitmek istediğim yer 2007 yaz ayları hayatımda yaşadığım enn güzel günlerdi eylül ayından sonrası madolyonun dönmesi gibiydi o yüzden hep o yazda yaşamak istiyorum hoşçakal

Unknown dedi ki...

Çok nostaljik olmuş ...Çocukken annemleri anlamazdım hiç , hep nostalji derler ve eskiye özenirlerdi.Şimdi ben onların yaptığını yapıyorum yakında Yağız da bana hayretle bakacak ve " annem ne kadar nostaljik " diyecek galiba.Tarih tekerrürden ibaretmiş gerçekten de.
Resimlere bayıldım , tamda yazıya uygun olmuş , ellerine sağlık...

Deli Anne dedi ki...

Ev günlüğü: ne menem bir şey değil mi? insan kirli bir elbise gibi çıkarıp atamıyor.. yapışıp kalmışlar üstümüze.. giderler dilerim


İçimizdeki karnaval: evet ben de uzun yıllardır bir nostaljiklik peydahlanmış..

sevgiler.

Unknown dedi ki...

sevdiklerine bayıldım deli kadın ! en cokda en son fotograftakılere :))

Çiğdemmm dedi ki...

Hep o yıllarda yaşamak istediğimi dile getiririm ben, sırf kıyafetler ve o zaman ki kolay mutluluklar için.. Eski zaman kadınıyım ben! ruhum öyle yani! yoksa yaşım çıtır :Pp

didem dedi ki...

Sevmediklerin yerine sevdiklerine odaklanma fikri hosuma gitti. Pozitif birisin sen. Guzel, bizi eskilere goturen bir yazi olmus.
Eline saglik

nihansu dedi ki...

Bu dünyaya erken geldim sanırım, geçmişe bunca özlemim bundan. Harika bir yazıydı, kolajlara bayıldım.

Deli Anne dedi ki...

Burcu: ah onlar çok fena!

Çiğdem.. kolay mutluluklar değil mi?

Didem: :)

Nihansu: sanki ben de:)

Nil dedi ki...

tevellüdüm yetmiyor be deli anne :P

Deli Anne dedi ki...

Sizin tevellüt kaç ki mirim? çok ileri mi çok mu geri bilemedim.. genç desem tevellüt ile çelişir, yaşlı dersem cümle ile.. ayrıca türk filmlerini sevmek yahut 70'leri sevmek için yaşın ne olduğunu mühim değil ya:)

Unknown dedi ki...

delianne konuyla alkasız ama seni rüyam dagördüm üzerinde(bak bir tek burada alaka olabilir)gri bir eşofman altı ama üstü kazak mı başka bişeymi bulamadım bana iki çocuklu birirne ancak bunlar gider şeklinde bişeyler diyodun galiba (biraz flu :))neyse taşınmak sözkonusuymuş anlatıyorsun aaaaaa diyorum bizim evin yanı orası.......
(aralar da ne oluyor inan bende hatırlamıyorum)
neyse 404 ,444 ,440 bunlarmıydı yada dörtyüzlü bir rakamdı sanırsam bana tekrar edip duruyordun ama ne sebeble bak onu hatırlamıyorum(ayyyyyyyy hiç birşey hatırlamıyorum ama rüya görmüşüm )
işte böyle :)öpüldün

Deli Anne dedi ki...

Sezom: ahahha gri eşofman sahiden de olmuş:) doğru valla, bakım bakımsızlık olayından ziyade kilolardan çuval gibi giyinmekten başka çarem yok.. Allah Allah, basbayı muhabbet etmişiz. hayrolsun inşaallah.. ayrıca o ne rakam öyle, banka numarası gibi.. 4440444 gibi.. hayırlara vesile olsun . öperim

nezleli karga dedi ki...

19. yy, Dostoyevsky, 60lar, 70ler, boncuklar, woodstock, hippiler...Deli Anne, aynen hissettiklerimi yazmışsın, okuyunca pek bir mutlu oldum.
(yaşasın yalnız değilim!!!)