2 Kasım 2010 Salı

Birgün bir kitap okudum ve tüm hayatım değişti!

Orhan Pamuk'un Yeni Hayat kitabı bu cümle ile başlar, okuyanlar bilir. Kitabı on yıllar önce okumama rağmen, bu cümleyi hiç unutmadım nedense. Etkilendiğim her kitapta içimden tekrarladığımdan belki de. Kitaplar bir sevda bende. Okumasam da -orda bir köy var uzakta- misali olsunlar istiyorum hep yanımda. Kutuplarda yaşam misali, yılın ilk 6 ayını hiç kitapsız, yılın son 6 ayını da kusana kadar kitaplara gömülerek geçiririm. Nefesim kesilerek okurum da okurum. Haliyle vazgeçilmezlerimdir kitaplar. Bu sevda Selim'e de geçti tabiatıyla. Onu alıp saatlerce kitapçıda zaman geçirdiğim çoktur. Kardeşinden önce elbette. Koku delisi Selim'in en sevdiği koku, kitap kokusudur mesela, annesi misali. Geçenlerde Elif Şafak Twitter'da yurt dışında bir çok ülkede uygulanan Okuma Grubu gibi bir grup oluşturmak isteyip istemeyeceğimizi sormuştu. Ben de cevaben aynı anda çocuklar için de bir tane kursak tadından yenmez demiştim. Olsa keşke!
Benim çocuk yetiştirmek ve kitaplarla ilgili desturum şudur; iyi davranışlar en çok kitaplardan öğrenilir, öğretilir. Eğer çocuğumuza içinde iyi insan olmaya dair öğeler barındıran,  başarılı kitaplar okursak o çocuğun davranışlarından ve ahlakından endişe etmemeliyiz. Bu kadar iddialıyım! Benim için iyi ahlak ise; doğruluk, dürüstlük, her koşulda yalandan uzak durma, merhamet, iyilikseverlik, pozitif düşünme, şükür, başkasının malına asla gözünü dikmeme, çalışkanlık, kibirden kaçınma, alçakgönüllülük vs. Dualarım da bu yönde hep. Dilerim bu yönde olurlar sahiden de.
Resimli Günlük'ten Özlem'cim Çocuk Kitapları ilgili fikrimi sormuş. Naçizane anlatayım. Bana kalırsa ülkemizde çocuk literatürü yeni yeni gelişmekte. Bir kaç yıl önce kitap bulmak çok daha zordu. Hele ki 2 yaş üstü kitaplar için epeyce kazınmak gerekiyordu. Konuya dönersek, işte sorular ve cevaplar;

  • Selim'e kitap seçerken önemsediğim kriterler nelerdir? Eğer beraber okuyacağımız bir kitapsa görselliği çok önemli. Çünkü çocukla kitap okumak cümlelerden ziyade resimlere odaklanmakla oluyor. Ben resimler üzerinden hikayeler anlatıyorum daha çok. Cümleler hoşuma gitmezse düzeltip de okuyorum. Ama masal kitabıysa şayet seçtiğim kitap, konularına odaklanıyorum. Gözümüze soka soka ders veren kitaplar değil de, güzel bir kurgu içinde, serpiştirilmiş edasıyla güzel ahlak örnekleri ile dolu olanları tercih ediyorum. Dürüstlük, iyilik, sevgi, merhamet, sadakat, kötülükten kaçınma; yalan, hırsızlık, sözünde durmama, kıskançlık vs.
  • Kitabın kapak tasarımı beni cezbeder mi? Hayır.
  • Çocuk kitaplarının didaktik yaklaşımlarını nasıl buluyorum? İlk soruda dediğim gibi gözüme soka soka, kafama vura vura, besbelli ders vermeye dayalı kitapları son derece sevimsiz buluyorum. 
  • Çocuk kitaplarındaki resimler nasıl olmalı?  İllüstrasyonlar olabildiğinin en iyisi olmalı. Hele ki 2 yaş üstü kitaplarda yazıdan ziyade resimlere bakıldığına göre. 
  • Hikayesini beğendiğim bir kitabı illüstrasyonlarından dolayı almamazlık ediyor muyum veya tam tersi oluyor mu? Hayır. Çünkü böylesi kitapları gece yatarken okuyorum. Tabi yeteri kadar uzunsa ve masal kıvamındaysa. İllüstrasyonları iyi, hikayesi kötü ise de kendim tamamlıyorum, uydurup kaydırıyorum Selim'in o anki hal, davranış ve ihtiyacına göre :)
  • Hikayesi uyduruk olan bir kitabı grafiklerine aşık olarak aldığım oldu mu? Henüz değil ama öyle bir kitap bulursam olabilir. Nasılsa hikayeyi atar tutarım diye. 
  • Grafiklerde aradığım temel özellikler var mı? Varsa nedir? Kendi çocukluğumdan bildiğim, kitabın içindeki görüntüler öyle olmalı ki, onlara bakıp türlü türlü hayallere dalmalı insan. Okuyucuya -Ah keşke ben de orada olsam- dedirtmeli. İştah kabartmalı. Kitabın içine girmeyi istetmeli. Ben hala ilkokul çağında okuduğum ve kitabın içine girmeyi isteyecek kadar sıcak resimlerle dolu bir iki kitabı çok net hatırlarım. Biliyorum ki öykülerini akılda tutmanın sebebi, o resimlerdir.
  • Selim'in şu anda en çok sevdiği 3 kitap? (3 yetmez, 10 olması gerek ve 4+ için elbette bunun cevabı) 

  • 1.Odtü Yayıncılık'tan çıkan, öve öve bitiremediğim, ödüllü kitaplardan bir kaçına benim gibi vuruldu Selim de. Alışılmışın dışında hikayeleri, nefis illüstrasyonları ile (ki herbiri bir şaheser) vazgeçilmezlerimiz oldu. Bunlardan en sevdikleri; Kedi ve Yıldızlar, Sevimli Cüceler ve Uçan Balık. Güzel davranış odaklı herbiri; sadakat, dostluk, açgözlülük, bencillik vs.  Bir handikabı benim için, kitabı doğru anlayıp anlamadığımdan emin olamıyorum bazen. Çoğu kült filmler gibi.

  • 2.Gelincik diye bir kitabımız var, nedense Selim pek sevdi onu. Halbuki hüzünlü de. Hüzünlü şeyleri, mutlu bitmeyen öyküleri sevmez oysa. Birşeyin zamanında değerini bilmekle ilgili kısmen. KöpekBalığı Keskin de, minik bir kitap fuarından alınmıştı. Akademi Çocuk Yayınları'ndan. Oldukça renkli çizimleri var. Köpek Balığı seven bir çocuğunuz varsa çok mana kazanıyor. 


  • 3.Dinozor delisi bir çocuk olduğu için bu kitabı es geçmek olmazdı. 3 boyutlu ve sesli bir kitap. Geçen yıl M&S'den almıştım. Bayıldı Selim de. Bunun bir benzeri daha var bununla beraber elinden düşürmediği.


Bir de gece yatmadan okuduğumuz masalımsı kitaplar var. İçlerinde ikimizin de çok sevdiği  bir kitap var ki, anlatmadan geçemeyeceğim. Eğlenceli Masallar. Çoklu Zeka etkinlikli ve içinde 104 etkinlik de mevcut. Etkinliklerini pek yapmadık Selim'le, zaten o kısmı pek renksiz. Benim bile içimden gelmiyor, orada çalışma yapmak. Ancak içeriğindeki masallar çok başarılı. Daha önce 365 güne bir  masal, her güne bir masal nevinden bir kaç kitap aldım internetten ama çoğu fiyasko çıktı. Bir tek bunu beğendim içlerinden. Masallar görsel, müziksel, matematiksel, sosyal, içsel, kinestetik zeka ve doğa zekası diye kategorilendirilmiş. Zekaya ne faydası dokunur bilinmez ama hikayeler güzel öğelerle dolu. Timaş Yayınları'ndan kitap.


 (Şimdi bu -mim- işinde benim de birilerine mi havale etmem lazım bunu, "Ayh, ben sıramı savdım, elim sende !" mi demem lazım? Eğer öyleyse; ımmm.. kimi seçsem, A buldum ya, kendisinden de, blogundan huzur bulduğum ve adını Huzur dolu Anne koyduğum; Şeyma'yı seçiyorum. İnşallah zora sokmam, dilersen yazarsın tabi.)

24 yorum:

gülay dedi ki...

kitapları koklayan tek deliyi kendim sanardım yanılmışım;)hele de eski kitapların kokusu.
Madem sizinde favoriniz ODTÜ yayınları,Selim'e bir kitap önerisi de Talya'dan olsun "Somurtkan Kaplumbağa" mest oluyor her okuyuşumuzda.

Deli Anne dedi ki...

evet, sahaflarn, sahaftan alınma kitapların yanında okuma da yat, değil mi:) Somurtkan Kaplumbağa davar evde ama ona henüz geçmedik, malum tüm seriyi aldığımız için.. kitap konusunda hiç gözüm doymaz. Onu da hemen okuyayım Selim'e o halde.. o da sever öyle öyküleri..

Sevgiler

New York'tan dedi ki...

Turk kitaplari hakkinda bir fikrim yok ama buradaki kitaplar cok guzel Ahrar'in ilk oyuncagi kitap olmustu yasina gore tabii :), ben de cok severim kitap okumayi gece kitap okumadan uyuyamam bu aliskanligim su an Mirzahan da mevcut insallah hep boyle devam eder zaten okullarinda da cok uzerinde duruyorlar.

Bir de dinazorlari benimkilerde cok seviyor :)

nihalasli dedi ki...

Tecrubelerin icin tesekkurler deli annecim bende bir tecrubemi paylasayim madem;)
Cocukken ciddi manada kitap okuyan biriydim.Sevdigim kitabi 4 defa okudugumu biliyorum artik ezberimdeydi neredeyse.Ansiklopoediyi sayfa sayfa okurdum , babam kizardi gece olup hala yatmadigim icin..Bu yuzden isildagi alir yorganin altinda devam ederdim ansiklopediye.Sonra ne oldu?

Ben tv ve pc yi kesfettim.Zamanla kitaplari yarim birakmaya basladim , bir digerinden bir digerine...Sonra okuma gunlerim dustu..sonra bu dusus daha da dususe gecti:( Simdi toparladim cok sukur ..
Ama tr de ki evimde tv yok ozellikle almadim , korkuyorum acikcasi.Cunku ben irademi dogru yonde kullanmayi basaramadim bu konuda:(
Insallah cocuklarin tv ve pc yi kesfetmezler ya da gercekten iradelerini dogru dosdogru kullanan kisilerden olurlar.
En onemlisi bu!
Sevgiler

Unknown dedi ki...

bir annenin sahip olması gereken en büyük özellik, daha küçükken çocuğuna kitap sevgisinin aşılamaktır.bu açıdan seni tebrik ederim.çocukların harika birer yetişkin olacak...

Adsız dedi ki...

Önerdiğin kitapları Milimcan için edineceğim.Kitap konusu benim için çok önemli,bu alışkanlığı kazandırmak annenin elinde ve görevi, paylaştığın için teşekkürler.

meldi dedi ki...

Timaşın o masallar serisine hep uzaktan bakıyordum. Daha önce yine timaş yayınlarından aldığım bir masal kitabındaki masalları hiç beğenmemiştim. Eğlenceli masalları bir deneyelim bizde bakalım. Hikaye uydurmaktan yoruldumm :)

İlknur dedi ki...

Bizdede bir kitap delisi var:) Ona bu oyuncağı almayalım diyebiliyorum ama bu kitabı almayalım diyemiyorum kıyametler kopuyor. Tek sıkıntımız ben neden okuyamıyorum kısmı :).

Biz bide sonu tekerleme gibi süren kitapları çok seviyoruz. Örnek Süpürgede yer varmı ve Zogi. İkisininde yazarı aynı. Yazar yabancı ama çevirmenlerinde eline sağlık çok neşeli geliyor bize :)

Sevgiler...

Deli Anne dedi ki...

New York'tan; ne güzel yeni nesil çok daha şuurlu olacak değil mi? artık ebevenyler çok duyarlı kitap konusunda.. baksana Ahrar'ın ilk oyuncağı kitapmış.

Nihalaslı; çok güzel anlatmışsın, teşekkür ederm. tv ce pc konusunda biraz daha uyanmama sebep oldu söylediklerin.. giderek kitapların yerini alıyor haklısın.Çok acı. Daha dikkatli olmalı.

Öz'üm: inşallah, inşaallah öyle olurlar. Ve cümle çocuklar öyle olur dilerim.

Bir annenin paylaşımları; Milimcan ha:)

Deli Anne dedi ki...

Meldi; bende de hayal kırıklığı olmuştuişte dediğim gibi öncekiler, ama bu başarılı.. gene de kendin bakmadan alma derim.. çocukların ihtiyaçları, algıları ve beğenileri aslolan.

İlknur; ne güzel ya, çocuklarımız hep kitap seviyor.. maaşallah, maşallah diyelim de nazar değmesin..

Sevgiler.

Unknown dedi ki...

ahh yeni hayat, benimde kafamda zaman zaman tekrarlanır bu başlangıç cümlesi, çok ta severim bu kitabı, tekrar hatırlamış oldum sayende, sevgiler...

Fatma dedi ki...

Bu mim iyi oldu doğrusu, sizden ve pek çok blogtan kitap tavsiyesi almış oldum.

oytunla hayat dedi ki...

Şu dinazorlar bizimkileri neden bu kadar cezbediyor acaba :)) üç boyutlu şu dinazor kitabını önerdiğin çok iyi olmuş. Buralarda rastlamamıştım hiç. Kulağıma iliştirdim hemen ;) Teşekkür ederim deli annecim :)

Bayram Kombesi dedi ki...

Merhaba delianne, ilk kez ziyaret ediyorum seni ve bu cocuklar icin okuma gurubu guzel bir fikir olmus. Guzel paylasimlarda bulusmak umudu ile, sevgiler.

kuzunun annesi dedi ki...

Eglenceli Masallar 2 yaş çocuguna önerebilecegin bir kitap mı ?

Ayrıca seni bende mimledim .

Deli Anne dedi ki...

isoon: :)

fadiş: hakketen faydalı bu mim, ben de listeye ekledim bir kaç kitabı bu vesileyle.

Oytun'la hayat; onu bulamazsan Richard Ferguson'un Mandolin kitapçılıntan çıkan Dinozorlar kitabı da var. hem Türkçe de ve 3 boyutlu. O da favorisi Selim'in.

Bayram Kombesi; hoşgeldin o halde:)

sevgiler.

Deli Anne dedi ki...

Kuzunun annesi; içindeki hikayeler biraz uzun, 2 yaş çocuğunu sıkar büyük ihtimalle. Analaşılması da güç olabilir. Çünkü kitap için ilkokul dönemini tamamlayıcıdır felan diyor çünkü. Sevgiler.

annelili dedi ki...

Sanırım tüm kitap severler, kağıt ve mürekkep kokusunu seviyorlar. Hatırladın mı en kuvvetli havızamız koku hafızamızdı. Kitap okurken aldığın koku ile birlikte içine dalarak kurduğun hayal, zihnine yer ediyor ve her kitap okuyuşta zihinde bir lamba yanmasını sağlıyor.

Deli Anne dedi ki...

Ah annelilim, canım annelilim ne güzel ifade etmişsin öyle.. diyecek bir şey kalmamış geriye.. öperim

fatoş dedi ki...

çok tatlı çok! bayıldım bu bloğa
MERHABA!!!

Deli Anne dedi ki...

Lupinin annesi, merhaba ve hoşgeldin o halde.. sevgiler:)

yaruze... dedi ki...

Arşive yeni kitaplar ekleme zamanı gelmişti.
Önerdiğin bütün kitapları idefixten sipariş ettim bile:)
Teşekkürler...

Deli Anne dedi ki...

inşallah çocuklar için faydalı ve keyifli olurlar. Sevgiler

Unknown dedi ki...

Bende Orhan Pamuk'un yeni hayat kitabini okumustum. Ama ortada kestim. Beyendim diyemem.

Kitaplar konusunda katiliyorum. Ben Cihan'a dha dogmadan hikaye kitaplari aldim. Arkadaslarim halimi ve tavrimi scm buluyorlar, bebek ne anlar diyorlar, ama ben Cihan'in resimlere baktigini anladim. O sekilde sanki ben dinliyor. Renkler ilgisini cekiyor.

Yanliz ben fransizca okuyorum, fransizca ogrenmesini istiyorum. Evde genelde turkce konusulunuyor ben hikayeleri fransizca seciyorum.