18 Ağustos 2010 Çarşamba

Bir Sigara Rezaleti

Sigaraya üniversite yıllarında başladım. Kaldığım öğrenci yurdunda Tv karşısında, King masalarında yahut sohbet ortamlarında ucuz bir özentilikle yaktım durdum sigaraları peşpeşe. "Aman canım, nasıl olsa istediğim zaman fırlatır atarım!" deyip keyfimi kaçırmadım. Bu budalaca hareket bana sıkı bir sigara bağımlısı olma yolunda iyi mesafe aldırdı. Gün geldi hiç bırakmak istemedim. Ama budalalığım eksilmedi hiç, hala istersem bırakırım, sadece bırakmayı istemiyorum, diye avutuyordum kendimi.

Aradan yıllar yıllar geçti ben sigarasız yapamaz oldum, hiç de bırakmayı düşünmedim. Tam aksine bağımlılığım arttıkça arttı, günde en az 1 paket içer olmuştum. Özellikle sigara ve kahve ikilisi vazgeçilmezim olmuştu.



Bir gün sabah uyanırken nefes alamadığımı farkettiğimde sigaradan kurtulmam gerektiğini anladım. Zaten bir süredir kalkarken çok zorluk çekiyordum, kulaklarım tıkalı, boğazım ağrılı idi. Üstelik etrafımdaki epeyce bir kitle sigarayı bırakmıştı. Bu kişilerin evlerine gitmek işkenceye dönmüştü, sigara içecek kuytu bir köşe aramak sigara keyfi değil olsa olsa sigara işkencesi olmuştu. Gene de direndim Ta ki Selim'e hamile olduğumu öğrenene kadar. Hamile olduğumu öğrendiğim dakika sigarayı tamamen bırakmıştım. Bırakmıştım bırakmasına da hamile olduğumu bilmeden içtiğim sigaraları düşündükçe de kahroluyordum. Zavallı bebeğe epeyce bir sigara leşliği yüklemiştim. Devamlı dualar ettim paket paket içtiğim bunca sigaranın zarar vermemiş olması için bebeğime.

Bu kesinlik hali gene bir başka budalalıkla bozuldu. İlter benim sigarayı bırakmam halinde kendisinin de kısa bir süre sonra bırakacağı yolunda sözler sarfetmişti. Selim 1 yaşına yakınken ve ben hala emziriyorken İlter hala sigarayı bırakmamış, erteleyip duruyordu. Üstüne üstlük "Üstüme baskı kurma, baskıyla geriliyorum, hepten vazgeçemiyorum!" deyip kestirip atıyordu. Ben de bir gün o içerken sigarasından alıp yaktım ve ben de başlıyorum, dedim. Başladım da. Gene aynı rezaletin içine çekilmiştim. Üstelik şimdi durum çok daha zordu. Bu kez evde bebek olduğu için eskisi gibi gönül rahatlığıyla içemiyordum sigaramı. Ancak Selim uyuduğunda kapıları iyice kapatıp, penceleri sonuna kadar açıp, üstelik de Moskova soğuğuna karşı, alelacele pişirilmiş Türk Kahvesi eşliğinde aceleyle içebiliyordum. Eğer Selim uyanmışsa vay halime, bütün sistemim alt üst oluyor. Bu da aksileşmeme neden oluyordu. Veya olur da o gün Selim'in uyku saati şaşmışsa gene aksileştikçe aksileşiyordum sigarayı kaçırdığım için. Bu işin bir iyi tarafı vardı her akşam dışarı çıkıyordum.

Sigara içme işi bence keyifle yapılmalıydı, eziyete dönüşmüşse bırakmalıydı ama öyle olmadı, bu kaçak içme hali uzun süre devam etti. 3 sene kadar. Ta ki Kerim'e hamile olduğumu öğrenene dek. Şimdi bu bırakma halindeyim. Her an özlemini çektiğim bir durumda. İlter hala bırakmış değil. Bu istek bende kahveye yansıdı sanırım. Şimdilerde gün boyu kahve içmek istiyorum, adeta o deli sigara isteğini ve açlığını bastırmak için. Emzirdiğim için onu da yapamıyorum vesselam.

Yaşadığım bu rezaletten çıkardığım şu oldu: Sigaradan kurtulmanın en iyi yolu hiç başlamamakmış. Zira bir kez alışkanlık haline getiren kişi aradan on yıllar geçse de etkisinden kurtulamıyor, her an başlayabilme kapasitesini taşıyormuş içinde. Onun için anne ve baba ne olursa olsun çocuğuna sigaraya başlamaması gerektiğini aşılamalı. Nasıl bilmiyorum ama bir yolunu bulmalı ve yapmalı bunu. En evvela kendisi içmemeli. Kendisi içip zararlarından bahsetme çirkefliğine ve sahteliğine girişmemeli. Şimdilerde Selim'e ısrarla sigaranın zararlarını vurgulamaya çalışıyorum. Babası içtiği için daha çok mesai harcamam gerekiyor, bu yaman çelişkiyi gidermek için. Geçenlerde iyi mi kötü mü yaptım bilmiyorum ama sigara içmemiş birinin gerçekten AK bir ciğerini ve sigara içmiş birinin kapkara, kupkuru ciğerinin fotoğraflarını gösterdim ona. Bir de hastanede gırtlak kanseri ile ilgili afişleri, el broşürlerini okuduk. Dehşete düştü. Şimdi yabancı da olsa sigara içen birini görse dehşetle anlatıyor gördüklerini ve sakın içmeyin diye devamlı uyarılarda bulunuyor. Bir de sigaraya asla başlanmaması gerektiğini anlatıyorum, denenmemesi gerektiğini elbette. İçinde bağımlılık yapan bir madde olduğunu ve bir süre istesen de bırakmanın zor olduğunu anlatıyorum.

İşin itiraf kısmına gelince, tüm bunları anlatırken sigara içmek için yanıp tutuşuyorum aslında. Kahve yanında bir sigara tüttürmenin hazzını seviyorum.. Sigarayla çekilen fotoğraf karelerini seviyorum, film karelerini ve karakterlerini... Coffee & Cigarettes filmini seviyorum. En nihayetinde haykırıyorum; Sigarayı seviyorum uleeeeeeeeeeen!


34 yorum:

nehirineylemleri dedi ki...

Al benden de o kadar
Nehir'e hamile olduğumu öğrendiğim gün bıraktım, günde bi paket içerken:((

Deli Anne dedi ki...

Tekrar başlamazsınız inşaallah benim gibi:)

aslı dedi ki...

uffff ne dertli olduğum bir konu bu yaaa... üniversite ikide, evden uzakta olmanın tarif edilemez özgürlük hamlelerinden belki de en ön plana çıkanlarından "sigara içmek"... standart bir anne gibi bende hamile olduğumu öğrendiğim gün bıraktım sigara içmeyi... Emzirdiğim süre boyunca "anneliğin kızımla birlikte hayatıma kattığı (ağırlık birimini bile isimlendiremeyeceğim) sorumluluk ve vicdan muhasebesi" yüzünden içmedim bir tane bile... ama itiraf etmeliyim ki ne zaman şu emzirme bitecek de ben yine sigara içtiğim günlere döneceğim diye düşündüm durdum... ilk sigaramı içtiğimde ise ....(özendirici olmaması adına noktalarla ifade edeyim dedim.. anladın sen onu!!!) hikayemin buraya kadar olan kısmı son derece sıradan... esas kısım sonrası... ne zaman ki kızım çevresini algılamaya ve tepkiler vermeye başladı zaten sanki "babam"mış gibi görmemesi için köşe bucakta içtiğim sigara bir zulme dönüştü... bugün kızım 5,5 yaşında ve benim annem ve babam iyiki sigara içmiyor derken duyuyorum sağda solda... peki ben sigara içmiyormuyum... ne yazık ki kızım gerçeği söylemiyor çünkü bilmiyor çünkü bugüne kadar elimde sigara hiç mi hiç görmedi... hatta hatta ikimiz evde yanlızsak sigara kokusu bile duymadı... sırf ona "ben içiyorum ama yanlış birşey sen içme" gibi kelime kalabalığından başka evrende bir yeri olmayan cümleyi kurmamak için azami bir çaba gösteriyorum... nasıl bir durumdasın dersen zaman zaman çok çok bunaldığımı itiraf etmeliyim.. hatta "amaaannn daha ne kadar bu oyunu oynayacağım içeyim gitsin " dediğim o kadar sık oluyor ki.. bilmiyorum acaba bu "yalan"a daha ne kadar devam edeceğim.. ama hayatımı zora soktuğum ve her geçen gün sıkıntının büyüdüğü bir gerçek

Deli Anne dedi ki...

Hmm şimdi acı bir gerçeği daha farketmişbulunuyorum o halde; emzirme bitince de ben içemeyeceğim, çünkü büyük oğlum 5-6 yaşlarında olacak, nereye, nasıl, ne kadar saklayabileceğim? Ağlamak istiyorummm... temelli bırakmak gerek de nasıl, etrafta kimseciklerin de içmemesi gerek de nasıl...

anne kaleminden dedi ki...

5 yıl oldu bırakalı... eşimle birlikte bıraktık, 2 yıl önce tekrar başladı kendileri.. ben hala direniyorum, hala özlüyorum yaa :((( keşke hiç hayatıma girmeseymiş... bir de ben bırakırken bırakanların hepsi tekrar başladı tek numuneyim.

Deli Anne dedi ki...

Ah işte hiç başlamamak lazımmış bu merete. Yoksa durup durup tazeleniyor acısı:) Benim etrafımda da eşimden başka içen kalmadı. Ailemdekiler en koyu yeşilaycı kesildiler, hele ağbim. Ben bir başlasam en çok o yıkılır, bilirim.

Nihal M. dedi ki...

Coffee & Cigarettes çok çok ii film ama ...jim jarmush sever birini görmekde çok güzel en güzeli sigarasever birine rastlamak...
hiç başlanmamalıymış bencede...

Deli Anne dedi ki...

Nihal; Sigara severiz de çocuğa karşı riyakarız işte :) Sevmiyoruz, çok kötü, çok berbat bir şey. Riyakarlık edilemeyecek gibi de değil ki, bir kere denese maazallah al başına belayı..

Sibelbek dedi ki...

ben bırakalı 5 seneyi geçti. bıraktığımda 1.5 paket civarıydı içtiğim. nasıl karar verdim ve nasıl başardım hala şaşarım ama oldu işte. belki bir fırt alsam gerisi gelir ama işin ilginç ama güzel olan tarafı bir fırt dahi çekmiyor canım... umarım ki bu hep böyle devam eder. bizde ki sorunda eşim, ben ve annem dışında herkesin sigara içiyor olması. Tibet sürekli çevresinde sigara içenleri görüyor (yanında içilmemesine rağmen). Geçen gün "ben büyüyünce sigara içeceğim" bile dedi düşün artık. Zararlı olduğundan bahsediyorum ama daha akciğer gösterme safhasına gelmedim. biraz daha beklesem iyi olur herhal :))))

Deli Anne dedi ki...

Tibet'in annesi; ne güzel hiç canın çekmiyor, ben de iliklerimekadar içmek istiyorum. akciğer gösterme dehşete düşürüyor .. inşaallah o görüntü silinmez hafızasından da ömür boyu kaçar sigaradan:) ve benzeri kötü alışkanlıklardan... tüm yavrularımızı korusun Allah.

MaNiK DePReSiF dedi ki...

Ahhh üleynnn ahhhh,bırakalı tamı tamına 6 ay oldu.=) ama var ya ha başladım,ha başlıycam.bırakan bir arkadaşım altıncı ayda başlarsın titremelere demiştide inanmamıştım:/hakkatten yakında bacaklarım kıçıma vura,vura tekel bayine koşarım.yav uykuda bile istiyorum..üstüne aldığım 5 kg bonusu.seviyorum zıkkımı kardişimmm.

Deli Anne dedi ki...

Manik Depresif senin de işin zor, hem manik hem depresif ol ve sonra sigarayı bırakmaya gayret et. Hadi manikken neyse de depresifken gönül istiyor o sigarayı be ya..

MaNiK DePReSiF dedi ki...

he sorma maniklerimi biriktirdim nöbetciklerimi arka,arkaya geçiricem artık..depresif hallerimi kenara attım,,e'neticede buda bir bünye yani=)kaldırmıyo artık baccımm hepiciğini.bu yazından gazı aldım burun deliklerime kadar cigarayı sokup aynı anda çekicem içime:)) ulennn ne çekerim içime beee.hayali bile güzel geldi.neyse ben bir soğuk duş alam olmıycek böyleee:))))

Adsız dedi ki...

yazacak hiçbir şey bulamadım aslında. evet biliyoruz zararlı bu meret ! ben de o üniversitede rahat rahat içilen sigaralı günlere lanet okuyorum. keşke hiç başlamasaydım derken buluyorum kendimi. elimde sigarayla:) çok bıraktım ,çok başladım. hamileliğimde emzirirken içmedim, ama sonra yine başladım. dumanı, kahvenin yanındaki o keyfi, belki de yorgunluktan sonra bi durak noktası gibi geliyor. şu işleri bitirdim mii bi kahve yaparım kendime yanına da bi tane yakarım ohh..o bir tane sanki gün boyu koşturmada rahat bi nefes almak gibi geliyor.acaip bi bağ kuruluyor insanla arasında. dost gibi ama aslında düşman.. daha ben kendi kafamda çelişkiye düşerken çocuğuma nasıl anlatıcam bilemiyorum:( korkunç bi durum:(

Deli Anne dedi ki...

:) öyle noktalara temas etmişsin ki çok canım çekti doğrusu. Şimdi iş yaparken arada bir sigara molası vermenin keyfini hatırladım.. ben bu safyafa 18+ koyucam bu gidişle.. bu kadar iştahla anlatırsak iyice kötü örnek olacağız. Rezalet!

Unknown dedi ki...

Biz hatun kişiler, bir şekilde hamilelik, emzirme filan derken bırakıyoruz. Ben de 15 senenin sonunda, hamileliğimin kesinleştiği gün bıraktım. 2 sene olacak yakında, başlamamaya gayretliyim, ağzıma sürmedim.
Fakat eşim hiç oralı değil. İçiyor, hem de bırakma gayretine hiç bulaşmadan. Ne yapsak da bıraktırsak bu er kişileri; organize mi olsak; offf...

Deli Anne dedi ki...

Hem de öyle bir organize olsak ki yüksek derecede ses getiren bir eylem yapsak, gazeteler tvler yazsa, çizse, göse bizi.. rezillikten belki bırakır kocalar:)

∂єкσяαρѕυωαѕуση dedi ki...

Bende çok denedem bırakamadım.. sonunda karar verdim ben sigara içmeyi seviyorum! hayatım bomboş oluyor o olmayınca!!

Belkide geçici bir dönemi atlatamıyorum :) bilemiyorum.. ZOR

OZLEM ANNE dedi ki...

12 seneden sonra,bende ikinci bebegimde birakabilmis annnelerdenim.. ilkinde birakamadigim icin cok pismanim , yaklasik 1 senedir icmiyorum, aramiyorumda acikcasi.. ozellikle saclarimin ve ustumun koktugunu dusundukce dahada bileniyorum. Heleki herhangi bir seye sinirlenip, kizimi odada birakip, kendimi bahceye attigim, hemen bir sigara yakma telasina dustugum o anlardan gercekten su an utaniyorum.

Deli Anne dedi ki...

dekorapsuwasyon: ben de seviyorum maalesef :(

Özlem: çocukluyken bir çok davranışım gibi sigara da vicdan azabı getiriyor sadece.. dediğin gibi üstün başın kokması, çocuğu bertaraf etme çabası vs. üstelik astımlı elrjik bir çocuksa o azap 2 katına çıkıyor.. Allah hepimizi uzak eylesin bu pis meretten

Bahar dedi ki...

Sigara içmemek gerekiyor. :) Bende 3 yıl önce bıraktım, eşim bırakalı 4-5 ay falan oluyor. Kesinlikle başlamak istemiyorum. Hep "sigara içmeyenler üzüldüklerinde, sevindiklerinde, sinirlendiklerinde sigaraya mı başlıyorlar ki, bende bu duyguları yaşarken sigaraya başlayayım" diyorum. Bırakmak için verdiğiniz mücadeleleri hatırlayın ve aman sakın ha başlamayın.(veya tekrar başlayanlar bıraktıkları dönemdeki mücadelenizi hatırlayın) Hiç bir faydası olmadığı gibi çevrenizdeki herkese zararlı. Çocuklarınızın hatrına. :) Bu konuda herkese bol şans ve sabır diliyorum.

nilo dedi ki...

ooofffffffffffffffff katılıyorum... seviyorum ya ne diyeyim seviyorum.......

Deli Anne dedi ki...

Kendime verdiğim zararı aklıma getirmiyorum da çocukların hakkına girmekten korkuyorum ben daha ziyade.. çok ağır bir vebal bu.. girilicek iş değil...

Nilo.. sevsek de olmuuuooor:)

Sevgiler.

Meyra dedi ki...

merhaba
eşimede bırakması için baskı yapıyodum ama bana sizin gibi SEVİYORUM diyince sinir oluyodum:((
artık kendi haline bıraktım artık hiçbirşey sölemiyorum ve bırakmak istiyor, çaba harcıyor:))

çocuklar için herşeyi göze almaya değer bence sizde bencillik yapmayan annelerdensiniz ne güzel...

Deli Anne dedi ki...

Erkekler daha mı zor bırakıyor ne anlamadım.. Benim eşim de kıvrım kıvrım kıvranıyor.. Bizde annelik güdüsü çok fazla tetikleyici sanırım.

Sevgiler.

Deniz dedi ki...

ne garip bi, ne şizofren bi sevgi di mi? Nefretle aşk bir arada.
Ben de şu sıralar içmiyorum, gün de tutmuyorum, aklıma getirmemeye çalışmadan takılıyorum bakalım.

Deli Anne dedi ki...

Şizofen mi demeli, piskopat mı, nevrotik mi yoksa obsesif kompulsif mi, bilmem mi? Tek bildiğim beni bu çirkefe alıştıran kişilere (ki hiç hatırlamıyorum), benim -ben tiryaki olmam-daki saf, budala özgüvenime küfretmek istediğim:)

Deniz dedi ki...

seninki kadar çok içmemiş olsam da benziyor, hamile kalınca bıraktım, ama emzirme bitse diye gün saydım, içtim, hem delice sevdim, hem nefret ettim: )

Şimdi arivederci, inşallah öyle kalır

yasmin dedi ki...

keşke bıraksakta rahat etsek ama nerde..ilk çocuğuma hamile kaldım bıraktım 9 ay içmedim artı 2 sene emzierdim hiç aramadım içmedim ama herşey bitince tek tük derken başladım.sonra ikince hamilelikte aynı sonuçlandı sonra yine başladım..ve içiyorumm öff vede pöff ama bırakamadım işte..tek avantajım sigarayı yakıp küllüğe koyup başka işe dalıyorum bi bakıyorum bitmiş gitmiş hadi yine yakkkk.sonuç sigaranın kokusunu bile sevmiyorum bırakmak istiyorummm..:)

Deli Anne dedi ki...

Ben de aynı şekildeyim nerdeyse.. 2.bebekte de emzirmeyi kesince başlayacak ciddi bir potansiyel görüyorum kendimde.. bir sıkıntı var.. küçük bilmeyebilir ama büyüğü sigara düşmanı.. onu hayal kırıklığına uğratmamak ve o vebalin altına girmemek için içemeyebilirim ancak. sevgiler.

seyabb dedi ki...

Foton çok güzel.Kaşların gözlerin harika.Muhteşemsin.Yüz güzelliğinin yanında destekleyici güzel sözlerin ve muhteşem yazılarında güzel:)

balböcükleri dedi ki...

böyle iştahla sigara çeken kadını görünce yazmam lazım dedim.ya bendemi bir problem var bilmiyorum ben yaz gelince sigaraya başlar sonra eve dönünce sigarayı bırakırım.istediğim anda bırakırım.ama biri yanımda sigara içiyosa mutlaka eşlik ederim anam öyle bir resim koymuşunki sana bakarak içesim geldi.hemide türk kahvesiynen.pis kadınlarız ulen biz:)kakayız eeh

Deli Anne dedi ki...

Kardeşim: teşekkür ederim pek güzel sözlerin için.. lakin genellikle berbatım da bir süredir, son iki gündür berbat ötesiyim.. bu fotoğrafla yok bir ilgim nerdeyse:)

Serpilim: ahahha.. yalnız ben biraz soğudum sanki.. geçenlerde biri bana sigara yapımını anlattı da.. tütünlere nasıl böcek ilacı skıldığından, ve içinde böceklerle sarıldığından ve bizim içinde be varsa onu da beraber içmize çektiğimizden bahsetti.. bunu diyenler bu işin içinde olanlar.. ben böcek, ilaç laını duyunca iğrendim sanırım..

tosbagalar dedi ki...

İlk sigaramı büyük oğlum doğduktan sonra içtim. Eşim evlendiğimizde bırakmıştı tekrar o dönem başlıyordu bende onunla başladım. Beraber 5 sene içtik. 5 sene sonra bir ramazan günü hemde müthiş boğaz ağrısı çekerken birlikte karar verip bıraktık. Bırakalı da 5 sene oldu. Yanımda çok içen olursa kokusundan heves edebiliyorum. Ama eşimde bende bıraktığımız için çok şükrediyoruz. Büyük oğlum bebekken öbür odada içtiğim sigaralardan dolayı hala çok büyük pişmanlık duyuyorum. Eskisi kadar hastalanmıyorum. En azından sigara içmekle içmemek arasındaki farkı anlayabiliyorum.