7 Ocak 2014 Salı

Çocuklarla Mini Avrupa Seyahati – Amsterdam; Bisiklet Kenti


Amsterdam; temiz, nezih, çok düzenli, pek zevkli… Elit, keyifli… Bakılası, görülesi, gezilesi… Bol sulu, çok bakımlı ve tam bir bisiklet diyarı.


Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (51)

Şehre girdiğimde ne kanalları, ne soğuk havası, ne şirin ve sıcak dükkanları, ne renkli ve temiz kapıları, ne mevsim dolayısıyla iyice coşmuş ışıkları, ne çiçekli ve ışıklı pencereleri, ne kafeleri değildi dikkatimi çeken, bisikletlerin ve bisikletlilerin çokluğuydu dikkatimi çeken. Öyle çoklar, öyle çoklar ki, bunca bisiklet parkına rağmen, koyacak yer bulamayanlar bisikletlerini yığma gibi üst üste atmışlar, sanırsınız ki hurdalar.Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (90)
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (49)
Şehirde trafik diye birşey yok. Her yerde araba şeridi gibi bisiklet şeridi var. Ve burada hayal dahi edemediğim çok çeşitte bisiklet var. İhtiyaca göre şekilllenmiş türlü türlü bisikletler. İçine 2-3 çocuk konan vagon türünde sepetliler, köpek gezdirilenler, eşya taşınanlar ve daha neler neler..
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (15)Renkliler, desenliler, türlü seleli ve sepetliler… Her yerde ama her yerdeler… Öyle ki bizde evlerin önüne -araba park etmeyin- tabelaları ve uyarıları olur ya hani, burada da bazı yerlerde bisiklet park edilmez tabelaları var.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (54)Öyle alışagelmiş ki insanlar yağmurda, sağanakta bile rahatlıkla bisiklet kullanıyorlar. Tek elleri telefon, koca alışveriş poşetleri ile doluyken yahut şemsiye tutuyorken rahatlıkla bisiklet kullanıyorlar. İyi giyimli kadınlar, işe giden şık erkekler, çocuklar, yaşlılar, orta yaşlılar herkes ama herkes bisiklet üstünde dolanıyor rahatlıkla.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (67)Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (20)Öyle rahat, öyle özgüvenli ki bisikletliler hani nerdeyse şımarıklık ve kabalık seviyesine ulaşmışlar. Bizde kamyoncu özgüveni vardır ya hani, burada bisikletlilerde görmek mümkün bunu. Yayalardan çok daha öncelikli gibiler, parklarda yolların tümü neredeyse onların güzergahı gibi davranıyorlar, onlara ayrılan yola girmek çok büyük hata, asla taviz vermiyorlar, gerekirse üstünüzden geçiyorlar, park ettikleri yere girişleri, çıkışları bile -önce ben- edasında. Çarpabilirler, size vurabilirler ve buna da hiç aldırış etmiyorlar.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (79)İngiltere-İskoçya’da da bisiklet kullanımı fazla. Ancak bu kadarını görmemiştim hiç. Aile boyu, çocukların biri öne, biri arkaya oturtulmak suretiyle, iki arkadaş güle oynaya sohbetle gezinti halindeler.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (72)Yetmedi bir de böyle manzaralar var.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (86)Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (97)Evet, bu büyük şehirde trafik yok. Üstelik mevsimden dolayı fazlaca kalabalık olmasına rağmen, ortalık turist kaynıyorken bile… Arabayı park etmek zor, park ücretleri çok uçuk.. kısaca araba kullanmayın demek için herşey mevcut. Wikipedia’ya göre Amsterdam’da taşıma %64 oranında bisikletle yapılıyormuş. Devlet teşvik ediyor açıkça. Caddede özel ayrılmış geniş bisiklet şeritleri, park yerleri, herşey müsait. Açıkça ayrıcalıklı ve öncelikli durumdalar. Bu yüzden yukarda bahsettiğim gibi fazlaca özgüvenli ve -önce ben- edasındalar.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (53)
 İngiltere’de bisiklet aldığınızda devlet ücretin bir kısmını karşılıyormuş mesela. Muhtemelen Hollanda’da vardır benzeri. Belki de daha iyisi.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (95)Keşke tüm o insanları, rahatlıklarını fotoğraflayabilme imkanım olabilseydi, belki bir başka sefere.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (60)Hollandalılar ırk olarak uzun ve zayıflar bu tamam ama bunca zayıf ve sağlıklı olmalarının bir sebebi de hantalca araba kullanmak yerine keyifle ve her durumda bisiklet kullanıyor olmaları bence.

Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (88)Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (28)Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (94)Tabii şunu da eklemek gerek ki, bu şehir dümdüz. Bisiklet kullanmaya elverişli ve burada bisiklet kullanmak hem rahat, hem keyifli.
Amsterdam, Netherland, Holland, by delianne (93)Şimdi kendime koyduğum bir hedef var artık. Bisiklet kullanmayı öğreneceğim. (İnşaallah!) Zaten bir senedir çocukları okula götürüp getirirken bu tarz çözümler araştırıyorum zira çok uygun modeller, türler var. Araba kullanmayı nedense bunca istemiyorum. Bu da gene benim garipliğim.

Hiç yorum yok: