2 Ekim 2013 Çarşamba

İskoçya’da Geçen İkinci Eylül



sunrise scotland delianne


.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (18)
İskoçya’da Eylül hiç bekletmeden girilen Sonbahar demek. İskoçya’da Eylül çok çeşitli yaprakların yerlerde oluşturduğu muazzam bileşim demek.
İskoçya’da Eylül, ilham demek. (Edinburgh için ilham verici başkent sloganı kullanılıyor mesela, ki çok katılıyorum buna. Ama bence İskoçya genel olarak ilham verici. Şehirlerin tarihi korunmuş, Glasgow’un merkezi dışında gördüğüm epeyce şehri hep düzenli, temiz ve en önemlisi doğal)
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (17)
İskoçya’da Eylül, kuvvetli rüzgar ve bu rüzgarın etkisiyle hepten çıldıran denizler, okyanuslar demek. İskoçya’da Eylül demek bol köpüklü, kabarık, coşkun dalgaları fırsat bilen ve soğuğa ve dondurucu rüzgara aldırmayan, denizi ve sahili ailecek dolduran sörfçüler demek. Benim içimi üşüten ve ardındanüç haftadır ciğerlerimi sökecek denli hasta eden (ki hala çok fenayım) kuvvetli rüzgar ve soğukta kendi haline bırakılmış, hırkalı bebeklerin çimlerde, sahilde emeklemesi demek.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (16)
İskoçya’da Eylül tarihi, güzelliği, estetiği ile cezbeden yeni bir şehir ile tanışmak demek: St. Andrews.
İskoçya’nın ilk üniversitesinin olduğu bu şehir, pek elit, pek güzel. Prens William ile Prenses Kate’in tanıştıkları ve okudukları üniversiteymiş burası.
Ve bu güzel şehirde, Eylül’de harika bir dondurmacı ile tanışmak demek. İtalyan bir ailenin yıllardır babadan oğula, anadan kıza geçen dondurma dükkanı ve harika tatlar. (Gene de Maraş dondurmasının lezzetini bulmak imkansız)
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (15)
İskoçya’da Eylül, gene St.Andrews şehrinde yakalanan tatlı anlar demek. Bol düğünlü, bol elbiseli ve renkli, üstelik Kilt giymiş pek çok erkek ve damatla karşılaşmak demek. (Burada düğünlerde erkekler buranın yerel giysisi olan Kilt’i giyiyor genellikle)
.
crochet I love you, delianne
İskoçya’da Eylül artık içerilerin tatlı ve sıcak gelmesi demek. İskoçya’da ikinci Eylül (sonsuz şükürler olsun ki) herşeye rağmen; evdeki iki çocuğa, okulsuzluğa, bazen kavgaya ve karmaşaya rağmen sukunet demek. İskoçya’da ikinci Eylül, ele alınan tığlar, şişler, yünler ve terapi demek. Ah bir de oldu mu, olmadı mı, sökeyim mi, kalsın mı diye kendime huzur vermeyişlerim olmasa!
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (7)
İskoçya’da Eylül artan hastalıklarla birlikte ortaya çıkan yeni tatlar; çaylar demek. Ta Türkiye’den getirdiğim gül kurusu çayı ile, hem görüntü, hem koku ve hem de ağızda bıraktığı estetik ve zarif hislerle dolmak demek. Gül çayı içmek, özel birşey yapmak ve özel hissetmek demek. Ne güzel bizim ata yadigarlarımız, ne kıymetli köklerimiz var, deyip şükretmek demek. Ve dua etmek, yine yeniden o kendimize has zarafeti bulmamız, üstümüzeki kaba yığını, özentileri atmamız ve kendimiz olmamız için.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (37)
İskoçya’da Eylül ilk Sonbahar yaprağı ile tanışmak demek. Üstelik bu yaprağı çocuklarımın elinden almak demek. Hem de umutsuz bir günde, umut verdi içime bu hareket.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (29)
Öğrendiğim ve çok sevdiğim bir dua var, şu ara şükürler olsun ki sık sık dilime dolanan;
“Allah’ım senden sürpriz hayırlar diler, beklenmedik şerlerden sana sığınırım!”
İşte bu tam öyle birşey. Birgün, aklıma dahi gelmeyen bir ihtimal çıkarıldı karşıma, aniden.. Bob Dylan konseri olacakmış Glasgow’da. Ve daha güzeli ve özeli bu bilet aynı gün elime tutuşturuldu İ. tarafından. Hem de Bob Dylan’ın özel konuğu olarak. O güne ulaşır mıyım bilmem, ama ümitliyim, yalnız da olsa gideceğim inşaallah!
İskoçya’da ikinci Eylül, sürprizler ve hayırlar demek.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (12)
İskoçya’da Eylül bahçeden toplanan elmalar demek. Üstelik ikinci kez topladığım bu elmalarla daha yakındım bu defa; her anlarını gözleyerek, severek, konuşarak geçirdim hatta.
.
library homeschooling scotland delianne
İskoçya’da Eylül, kütüphanelerin sıcaklığına bürünmek ve Homeschooling’e bazen burada devam etmek demek.
 .
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (77)
İskoçya’da Eylül hala bahçede çamaşır seremonileri ve bu seremoninin hazzını yaşamak demek. Temiz çamaşır, koku, ayaklanmış duyular ve bolca duygu demek.
.

İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (76)
İskoçya’da Eylül canım İskoç elmalarıyla dansım demek. Her türlü, poz poz fotoğraflamak ve bundan büyük keyif almak demek.
.

immigratory scotland autum delianne
İskoçya’da Eylül kuşların göçlerine yakinen şahit olmak demek. Tıpkı geçen sene gibi bu sene de sanki yıllardan sonra ilk kez görüyormuş gibi heyecanlanmak ve bakmaya doyamamak demek. Üstelik aylarca sürüyor bu göç.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (19)
İskoçya’da Eylül, fiilen gerçekleşmesi güç görünen ama zihnimde gerçekleşeceğine inandığım ve kalben de buna ikna olduğum güzel şeylerin gerçekleşmesi demek. Ve bu hali bir kahveyle kutlamak ve sayısız şükre boğulmak demek.
Ümit ne güzel şey değil mi? Ve dua! İkisi birleşince tılsımlı bir güç olup sarmalıyor kişiyi, önce kalben inanınca zihni de ikna ediyor ve ikisi elele verip bedeni harekete geçiriyor.  Selim’in dediği gibi önce Allah’a dua diye birşey verdiği için teşekkür etmeli!
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (27)
İskoçya’da Eylül, değişmeyen bazı şeyler demek!
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (45)
İskoçya’da Eylül, böğürtlen, yabanmersini vesairelerin olgunlaşması demek. Ve bu güzel ikramlara dalından ulaşmak demek.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (34)
 İskoçya’da Eylül tüm çocuklar okullarında iken, başbaşa kalan oğullarımın bazen tek, bazen birarada oynamaya başlaması demek. Kavgalar olsa da arada daha bir alıştılar birarada usulca yaşamaya. Yani çoğunlukla:)
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (38)
İskoçya’da Eylül yollar, hayaller, vesaireler demek… Ailecek dondurmacı olmayı hayal ediyoruz mesela. Nasılsa çocuklar da alıştı Homeschooling olayına, ver elini neresi varsa… Herhalde dünyanın en mutlu işi olur bu, çocukları mutlu edecek dondurma satmak ve bu sırada gönlümüzce dolaşmak.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (78)
İskoçya’da ikinci Eylül, benim evkadınlığında ehlileşmem ve değişmem demek… Mutfak sözkonusu olduğunda yabanatı gibi direnişimin çok az, bir gıdımcık da olsa kırılması demek. Misalen, Diyarbakır Çöreği yaptık çocuklarla, örgü yapmayı gösterdim onlara, sonra yanında çocukluğumdan beri yemediğim lezzette kavunla. Evet, ne ilginçtir ki kavun yetişmeyen memlekette kavuştum çocukluğumun kavunlarına.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (11)
İskoçya’da Eylül masum çocuklar demek. Masallah, ben büyüdüm di mi anne, diye diye büyüyen ve bazen beni hüzünlendiren zamanlar demek.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (21)
İskoçya’da Eylül, gel bana tırman, dercesine kocaman dalını yere paralel uzatan bu ağaca tırmanan oğulcuğumun heyecanını ve sevincini görmek demek. Başardım anne, ilk kez bir ağaca tırmandım deyip ağacı sarmalayan büyük oğulcuğumun parlayan gözlerini görmek demek. Ağaçla selamlaşmasını, ardından teşekkür edip vedalaşmasını duymak ve içten içe çok sevinmek demek.
.
İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (73)
İskoçya’da ikinci Eylük, ilkleri yaşamak demek. Bir seneyi devirdiğimizde bizim mahalleye, mahallenin bize alışması demek. Önceleri içeri girmeyen çocukların bazen oluk oluk evimize akması demek. Ve bir güzel ayrıntı: kapıdaki bunca dağınık ayakkabı ve terlikten sizce hangisi Kerim’inki? Ben farkedince bu ayrıntıyı bakakalmıştım:)
.

İskoçya Günlükleri Küçük Mutluluklar Güncesi Deli Anne (6)

Ve İskoçya’da Eylül, günbatımının ve kırmızı göğün altında sokaktan taşan çocuk sesleri ve bunların getirdiği haz, neşe ve mutluluk demek.
İskoçya’da ikinci Eylül, yine, yeniden şükür ve şükür demek!

Hiç yorum yok: