26 Eylül 2011 Pazartesi

Ayın Blogu: Zamanın Bilgeliği


Yaşlanmak, ihtiyarlamak gibi biraz buruk bir terim. Son zamanlarda ise, -yaş almak- gibi asilane ve kulağa hoş gelir bir terime dönüştü. Yaş almak; gidilen uzun uzun yollardan, demet demet anı toplamak, biriktirmek ve bunları kendi içinde barışık bir şekilde harmanlamak, bazen elemek, bazen eklenmek suretiyle ustalaşmak gibi bir tat bırakıyor dimağımda. Öyle olsun diliyorum ya da.
İster dünyanın, ister Türkiye’nin doğusunda, kısaca tümden doğuda, yaşlanmak; yaş almak gibi; kıymetli bir hadise yani. Hatta eskiden kullandığımız -kocamak- gibi. Bilgelik barındırıyor içinde ve saygıyla eğiliyor yaşı genç olanlar bu kişilerin önünde. Gene ister dünyanın, ister Türkiye’nin batısında, kısaca her lokasyona göre batıda ise tam tersi geçerli. İnsanlar yaşlanmamak, zamana karşı durmak için büyük bir çaba, büyük bir direnç içinde. Bu konuda kişisel çırpınışlar, kamusal çırpınışlar, fonlar, yatırımlar her türlü olanak devreye sokulmuş durumda. Daha genç, daha genç, daha genç olmalı! Yüzde kırışıklık olmamalı, giysiler genç durmalı, ışıltılı olmalı, güzellik baki kalmalı, yüzümüz yeni yetmeler gibi hatta daha ötesi bebekler gibi ak pak olmalı! Kozmetik şirketleri, estetisyenler gençlik pırıltısının peşinde. N’apıp, n’edip onu yakalamalı!
Doğuda -ÖZ- ne denli değerli ve yatırım yapılabilir ise, batıya gidildikçe, tam aksine özden ziyade, yoz kabuk yerini alıyor; değerli ve yatırım yapılabilir kategorisinde. Ne acıdır ki bu böyle! Ve ne acıdır ki çoğumuz ve elbette ben de, bunları bile bile, su taşıyoruz bunları dayatanların değirmenlerine.
Oysa yılların ilmek ilmek ördüğü çizgilerin verdiği yaşanmışlık alametleri, değişilir mi hiç, toy birinin tecrübesizliğine? Hele ki o kıymetli yaşanmışlık izleri, yoz kabuktan ziyade özünü katmerlendiren birine aitse, bin kere yeğ değil midir terü taze hallere? Hele ki -ÖZ- kendine yapılan yatırıma mutlak karşılık verirken ve pek vefakarken, tam aksine -KABUK- değil midir nankör ve kendine bile yetmez, biçare! Hem öz güzelse yansımaz mı sanılır surete? Öz güzelse nur dökülür yüze pare pare. İşte gençlik pırıltısı da tam budur bence! Hikmeti insanın özünde gizli, ab-ı hayat dedikleri özdür belki de. Ve yazık ki ilaçlar, kremler sanılıyor çare!
İşte bu Ayın Blogu da bu yönde. Yaş almayı bir onur sayan, gururla yaşını ortaya koyan ve bunu saklamak, bu uğurda başkalaşmak, çocuklaşmak yerine halini usulca ortaya koyanların sergilendiği bir blog. ADVANCED STYLE.
Yaş almaktan utanmayanların, bunu gençlik kabuklarına sığınmadan, mağrurca taşıyanların olduğu bir blog. Ve birçoğuna bakmaktan kendimi alamadığım bir blog. Farklı bakış açısı katan, beni umutlandıran.
Bunlar da ilginizi çekebilir:

Hiç yorum yok: