11 Temmuz 2011 Pazartesi

Pofidik Pankek

Yolun yarısını geçtim. Ne terütazeyim, ne de yeniyetme. Ve ne ki genç bir anne. Kaldı ki anne olunca, geri dönüşümsüz biçimde devrim geçiren bünyede bile değişmiyorsa zihniyet, rahat bırakmak gerekir belki kendini de, rıza göstermek gerekir maharetsizliğe ve hevessizliğe. Sevemedim ben yemek yapma işini. Sevemedim mutfakla hasbihali. Üstelik sevmediğim için herhalde, çok lezzetsiz oluyor pişirdiklerim de. Oysa son günlerde bir iki tarif var ki elimde, ne zaman aklıma düşseler koyuluyorum mutfağa keyifle ve şaşmaz şekilde memnun ediyorlar beni de, ailemi de.  Biri  -Mutlu Çocukluk Anıları Oluşturma- gayretiyle Pazar Ritüeli haline getirmeye uğraştığım Muffinler*, biri de Pofidik Pankekler**.
Elinden birkaç parça iyi iş gelen ve bu birkaç parça işle alışılmadık övgüler alan anne, haliyle coşar taşar bu tarifler eşliğinde. Hele ki bu anne, çocukları için -anne pankeki-, -anne muffini- diye özel bir -anne tarifi- özentiliği içindeyse. Hele ki bu anne, bu yolla kendini -annemsi- hissederse. Ve hele ki bu anne Deli Anne’yse zıvanadan çıkar haliyle. Öyle sık zikreder ki bu ikilinin adını, öyle görmemişçe anlatır ki yaptıklarını sanırsınız kaburga dolması pişirmekte. Halbuki iki basit tarif sadece. Ancak fazlasıyla mevzu bahis edilince etraftakilere de merak konusu oldu, pankekler özellikle.
Dolayısıyla tarifi yazmak farz oldu. Hem benim gibilere cesaret verir diye, hem belki özgüven kazanmaya vesile olur böylece. Ve beni de, benim gibileri de yüreklendirir devamının gelmesi yönünde. Hem bakarsınız bu şekilde bir yol açılır Cafe Deli Anne’ye(!)
Tarifi kendim gibiler için adım adım ve detayıyla yazıyorum. Şaşma, kayma payı olmasın da yılgınlığa düşülmesin diye.

Pofidik Pankek Tarifi:

Gerekli Malzeme:

1 su bardağı süt
1 su bardağı sıvı yağ
½ su bardağı şeker
1 şişe maden suyu
3 su bardağı un
3 yumurta
1 paket kabartma tozu

Hazırlanışı:

1. Yumurta ve şekeri bir kapta iyice köpürtene dek çırpın. Ben çırpma teli kullanıyorum, bir de Selim’in bilek gücünü ve hevesini.
2. Geri kalan malzemeden önce sıvıları, ardından unu ve kabartma tozunu ekleyip iyice karıştırın. Ki homojen bir dağılım sağlansın.
3. Diğer tarafta küçük bir tavaya (benimki en küçük omlet boyutunda, çapı yaklaşık 12 cm. olan teflon bir tava) biraz yağ sürün. (Ben bir kaç damla döküp kağıt havlu ile yayıyorum)
4. Isınan tavaya 1 çorba kepçesi ile pankek hamurundan dökün.(Ben en büyük ocağa aldım tavayı ve altını kıstım, zira en iyi sonucu bu şekilde elde ettim)
5. Çok çabuk pişen pankeki kontrol edin ve pişen tarafın diğer yüzünü çevirin.
6. Pişenleri tabağa alın ve üst üste yığın. Ve meyvelerle süsleyin. Ben en çok çileği yakıştırdım pankeke. Bir de şekeri daha azaltıp üzerine bal dökmenizi tavsiye ederim. Labne peynir, bal, çilek karışımı harika bir lezzet verdi pankeke. (Ah, bir de Akçaağaç şurubu olurmuş ki pankekte, o başka sefer)
Bir de pankek, sabah, pankek, şurup vs geçen şu samimi şarkıyı dinlerseniz  yanında nefis olur zannımca. Afiyet olsun!
————————————————————————————————————————————————————————————–
* Muffin tarifi OİP’in. Onu da eklemek niyetindeyim.
**Pankek tarifi Şeyma’mın. Her ikisi için de pek küçük ama benim için bu pek büyük adım için teşekkürler.

Hiç yorum yok: